Візит Антоніу Гутерріша на БРІКС: як сам Генсек дискредитує ООН
Візит Антоніу Гутерріша на БРІКС: як сам Генсек дискредитує ООН

Візит Антоніу Гутерріша на БРІКС: як сам Генсек дискредитує ООН

Незважаючи на критику з боку низки країн, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш все ж таки прибув з візитом до російської Казані в день початку триденного саміту країн БРІКС.

І це при тому, що раніше він відмовився брати участь у першому Саміті миру. "Це неприйнятно", – прокоментував його візит на БРІКС міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. "Він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН", - наголосили в українському МЗС.

Чому ж Генсек ООН зважився на цю поїздку, та й ще до диктатора Путіна ставиться із явною симпатією – у матеріалі Коротко про.

Регулярно контактує з Путіним

В ООН спробували виправдати візит Гутерріша до Росії та його заплановану зустріч з Путіним. «Генеральний секретар бере участь у саміті БРІКС, як він робив це раніше у Південній Африці. Це стандартна практика відвідин зустрічей організацій з великою кількістю важливих держав-членів», – заявив заступник речника ООН Фархан Гак. За словами представника ООН, цей саміт «має велике значення» для організації, адже країни БРІКС становлять близько половини населення світу.

І тут варто зазначити, що Антоніо Гутерріш під шапкою миротворчості завжди хотів догодити «і вашим, і нашим». Причому "вашим" частіше.

Так, у 2023 році, після того як Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Володимира Путіна, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що все одно буде підтримувати контакти і розмовляти з російським диктатором.

"Ми дотримуємося позиції, що Генеральний секретар говоритиме з тим, з ким йому потрібно поговорити, щоб вирішити питання, які стоять перед ним", - заявив тоді представник офісу Генсека ООН Стефан Дюжаррик. За словами спікера ООН, МКС не пов'язаний у юридичному полі із Секретаріатом ООН у контексті подібних питань. Відповідно, Путін не став для ООН персоною нон грата.

У травні 2024 року Гутерріш був єдиним із західних лідерів, хто нарівні з Лукашенком, Кім Чен Ином, Мадуро та іншими світовими диктаторами привітав російського диктатора Володимира Путіна з його інавгурацією.

А у червні 2024 року Антоніу Гутерріш в інтерв'ю російському агентству ТАРС заявив, що «Росія – це велика сила, вона залишається фундаментальною основою роботи ООН». Ці слова блискавично розтиражувала російська пропаганда.

У серпні 2024 року Антоніу Гутерріш закликав припинити удари українських безпілотників по Москві. "Безумовно, ми виступаємо проти будь-яких атак на цивільні об'єкти і хочемо, щоб вони припинилися", - заявив тоді заступник представника Генсека ООН Фархан Гак. Водночас майже щоденні ракетні та дронові удари Росії по українських цивільних об'єктах, лікарнях, житлових будинках такої гнівної реакції у Генсека ООН чомусь не викликали.

А на перший Саміт миру Гутерріш не приїхав тому, що в нього були заплановані інші заходи. Більшість світових лідерів змогли приїхати, а він - ні. Шеф ООН тоді зазначив, що його неявка на мирну конференцію не має політичного значення. А явка до Путіна в Казань?

Генсек ООН відірваний від реальності

На подвійні стандарти Гутерріша також звернув увагу й Ізраїль. Постпред Ізраїлю при ООН Гілад Ердан заявив, що Антоніу Гутерріш відірваний від реальності, та закликав його залишити посаду.

"Генеральний секретар ООН, який висловлює розуміння кампанії масових вбивств дітей, жінок та старих людей, не може очолювати ООН. Я закликаю його негайно піти у відставку", - заявив Гілад Ердан.

Критика з боку Ізраїлю прозвучала після того, як Гутерріш на відкритих дебатах у Раді Безпеки ООН, присвячених ситуації на Близькому Сході, заявив, що напад ХАМАС "не стався у вакуумі, а став результатом окупації, будівництва поселень, економічної блокади, руйнування будинків і того, що надія на справедливе вирішення конфлікту випаровується". Тому влада Ізраїлю пішла далі і оголосила Генсека ООН Антоніу Гутеррішу персоною нон грата.

Думка експерта

Тарас Загородній, експерт-міжнародник:

– Є Статут ООН, де чітко визначено агресію однієї країни проти іншої, відповідальність агресора за це. Відповідно визначається і ставлення до нього як до порушника міжнародних норм. І при цьому Генсек ООН Гутерріш їде до країни-агресора, яка порушила статут ООН і всі міжнародні закони. Адже будь-який подібний візит у міжнародній дипломатичній практиці сприймається як підтримка тієї країни, куди їде Генсек ООН.

Все це свідчить про те, що ООН вже давно перетворилася на організацію, яка ні на що не впливає і сама суперечить тим принципам, на яких її було створено. Україні візит Гутерріша до Росії ніяк не зашкодить, але саму ООН дискредитує.

Теги за темою
ООН
Джерело матеріала
loader
loader