Очікування та реальність: чим обернеться для Ердогана участь у саміті БРІКС
Очікування та реальність: чим обернеться для Ердогана участь у саміті БРІКС

Очікування та реальність: чим обернеться для Ердогана участь у саміті БРІКС

Очікування та реальність: чим обернеться для Ердогана участь у саміті БРІКС

За візит на саміт БРІКС Ердогана назвали "пером на шапці Путіна"

Зустрічаючи цього тижня світових лідерів на заході Росії, президент Владімір Путін влаштував прийом із червоною доріжкою, прагнучи знайти партнерів, таких як Китай та Іран, зацікавлених у припиненні домінування США у міжнародній фінансовій системі.

Але один гість серед десятків присутніх лідерів не був схожим на решту, зазначила NYT.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який прибув до російського міста Казань у середу, став єдиним лідером країни НАТО, який взяв участь у зустрічах, відомих як саміт БРІКС.

Він звернувся до Путіна як до свого «дорогого друга» - термін, який він неодноразово використовував щодо російського лідера і який свідчить про давні зусилля Ердогана щодо позиціювання Туреччини як найважливішого гравця у світі суперників - до регулярного розчарування його союзників по НАТО.

За словами аналітиків, візит Ердогана став "пером на шапці Путіна", який прагне довести, що він далеко не той глобальний ізгой, на якого його намагається перетворити Захід з того часу, як він почав повномасштабне вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

При цьому Путін заявив, що зсув у бік «багатополярного світового порядку» вже розпочався, сказавши, що йде «незворотній процес».

НАТО очорнюють у Росії та багато членів БРІКС, чиї лідери часто критикують альянс. За словами експертів, те, що Ердоган, лідер країни, яка давно є членом НАТО, висловив зацікавленість у тісніших відносинах із зростаючим блоком, підкреслило, що Путін намагається зібрати навколо себе все ширше коло, зазначає видання.

Їхня зустріч відбулася в той момент, коли американські чиновники заявили, що Північна Корея направила війська до Росії для участі в бойових діях в Україні. Це ще одна ознака того, що Москва, яка колись приєдналася до санкцій проти Північної Кореї, щоб приборкати її ядерні амбіції, шукає підтримки в різних країнах.

«Номер один для Путіна - це можливість уявити Росію не ізольованою», - цитує NYT Олександра Габуєва, директора Російсько-Євразійського центру Карнегі у Берліні. «Сам порядок денний БРІКС досить поверховий», - сказав він, маючи на увазі декларацію, ухвалену лідерами блоку за підсумками пленарного засідання. «Не так багато було досягнуто. Але важлива оптика та картинка».

За словами Габуєва, те, що Путін організував майданчик для зустрічі таких лідерів, також є перемогою Кремля. Голова КНР Сі Цзіньпін та прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді вперше за понад п'ять років провели офіційну зустріч на полях саміту в Казані.

Присутність Туреччини також підкреслює, як багато країн намагаються збалансувати свої відносини між кількома державами, що конкурують.

Аналітики кажуть, що візит Ердогана став символом того, що він роками балансує між Сходом та Заходом. Війна в Україні особливо наголосила на цій позиції: Туреччина залишається стратегічним партнером у НАТО і продає Україні потужну зброю, але при цьому відмовилася приєднатися до західних санкцій проти Москви та збільшила обсяг торгівлі з Росією.При цьому Туреччина хоче залишатися в НАТО та торгувати з БРІКС - і світ зараз настільки роздроблений, що вона може це робити.

На думку експертів, і Туреччина, і Росія можуть багато виграти від зустрічей у Казані.

За словами Керіма Хаса, незалежного аналітика турецько-російських відносин з Москви, Ердоган, можливо, шукає інвестиції від членів БРІКС, щоб підняти економіку Туреччини, що слабшає. "Інвестицій із західних країн недостатньо, і Ердогану важливо звернутися до таких країн-інвесторів, як Китай та Індія", - сказав він, додавши, що Ердоган, можливо, також хоче покращити відносини з членами БРІКС на Близькому Сході.

Навіть якщо він не отримає запрошення до повноправних членів, Ердоган хоче «налякати» західних союзників Туреччини настільки, щоб перезавантажити відносини із Заходом. БРІКС може стати корисним інструментом для запуску вигіднішої політичної угоди, вважають аналітики.

Однак поїздка не мала тріумфального завершення: теракт у Туреччині змусив Ердогана перервати візит.

Поїздку Ердогана до Путіна прокоментував генсек НАТО Марк Рютте."Право країни співпрацювати з іншими державами суверенне". Так Генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час прес-конференції прокоментував участь Туреччини у саміті організації, що контролюється Росією, - БРІКС. На думку Рютте, контакти Анкари з Москвою не впливають на прихильність турецької влади до НАТО і наголосив, що серед демократичних країн, якими є 32 члени НАТО, завжди виникатимуть дискусії.

"Ми знаємо, що Туреччина співпрацює з деякими партнерами БРІКС. Вони мають на це суверенне право, що може іноді призводити до дебатів на двосторонньому рівні або в рамках НАТО", - вважає Рютте.

Генсек зазначив, що в НАТО вважають Туреччину дуже цінним союзником, який має одні з найбільш оснащених збройних сил.

Джерело матеріала
loader
loader