Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі
Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі

Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі

В Україні під час Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності відбудеться низка заходів — як для фахівців, так і для широкого загалу. У світі проведуть низку конференцій і презентацій, під час яких обговорять тенденції та проблеми розвитку медіаграмотності.

З 24 по 31 жовтня 2024 року в усьому світі відзначають Всесвітній тиждень медіа та інформаційної грамотності, започаткований ЮНЕСКО у 2011 році. Свої тижні медіаграмотності проводитимуть у різних державах. Розповідаємо про онлайн-заходи, анонсовані в Україні, країнах Євросоюзу, в Індії, країнах Африки, в Австралії, у США та Канаді, а також про глобальну конференцію, яку організовує ЮНЕСКО у столиці Йорданії, Аммані, 30—31 жовтня.

Ресурси для креативних заходів із медіаграмотності

В Україні перед початком Тижня медіаграмотності відбувсяНаціональний тест із медіаграмотності, що проводився цього року втретє. 50 переможців, які отримають призи за проходження тесту, оголосять 25 жовтня.

  • Читайте також: Тест із медіаграмотності вперше вийшов за межі «інформаційної бульбашки». Що далі

23 жовтня Академія української преси у співпраці з Міністерством освіти й науки України провела вебінар для освітян «Сучасні підходи до формування критичного мислення». Під час тренінгу обговорювали методи формування навичок критичного мислення у здобувачів освіти, вікові особливості та практичні вправи, які в цьому допоможуть, сучасні тренди у викладанні інфомедійної грамотності.

Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 1

Також АУП представила добірку власних ресурсів, які стануть у пригоді під час підготовки та проведення заходів у межах Тижня медіа та інформаційної грамотності. Для зручності ресурси упорядкували за такими категоріями: дошкільна освіта; початкова школа; основна школа; бібліотекарі; освіта дорослих; медіаосвітні ігри; онлайн-платформи.

23 жовтня у Печерському ліцеї №75 м. Києва об 11:00 відбулася презентація XR-виставки для підлітків та освітян«EDAR: За лаштунками реальності». Виставка у межах Глобального тижня медіаграмотності має на меті популяризувати медіаграмотність і підвищити рівень критичного мислення серед підлітків і молоді в Україні, особливо під час війни, коли дезінформація стала серйозною загрозою.

Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 2

 Виставка «EDAR: За лаштунками реальності»

У межах реалізації Програми інформаційної стійкості українського громадянського суспільства, що реалізується за підтримки IREX в Україні, розробники вирішили «поділитися» виставкою «EDAR: За лаштунками реальності» з 500 школами в Україні. Для того, щоб організувати виставку у своїй школі, необхідно пройти просту реєстрацію на сайті. Всі зареєстровані вчителі безплатно отримають набори постерів для проведення виставки та ігор.

Виставка допоможе учням та ученицям навчитися розпізнавати дезінформацію, краще орієнтуватися в сучасному інформаційному світі та приймати обґрунтовані рішення. Так планують охопити понад 35 тис. учнів.

Конференції та професійні дискусії

24 жовтня в Києві відбудеться організована «Фільтром» конференція «Стійкі разом: розвиток медіаграмотності в Україні», яка має стати майданчиком для обміну досвідом, удосконалення підходів до розвитку медіаграмотності та підвищення стійкості українців до дезінформаційних впливів.

Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 3

У рамках заходу відбудеться чотири панельні дискусії:

  1. Медіаграмотність і національна безпека: чому медіаграмотність важлива на державному рівні.
  2. Стовпи стійкості: як взаємопов’язані боротьба з дезінформацією, стратегічні комунікації та медіаграмотність.
  3. Медіаграмотність і штучний інтелект: кращі політики та можливості для користувачів.
  4. Медіаграмотність і медіа: як сприяти відповідальному споживанню інформації.

Серед запрошених мовців заходу — представники урядових інституцій, міжнародних організацій, медіаспільноти та громадянського суспільства.

25 жовтня відбудеться конференція «ДезАут: як вибити маніпуляції за межі інформаційного поля», на якій на запрошення ГО «Інтернюз Україна» зберуться представники громадських організацій, медіа та урядових структур для спільного пошуку рішень у боротьбі з дезінформацією в українському інфопросторі.

Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 4

Плануються чотири дискусійні панелі:

  1. Стан українського інфополя та дезінформаційні загрози в умовах війни.
  2. Україна у глобальному інформаційному полі: як діяти у своїх інтересах попри ворожі маніпуляції.
  3. Штучний інтелект як засіб протидії дезінформації.
  4. Гендерна дезінформація: як росія впливає на наше інфополе, маніпулюючи питанням гендеру.

У числі запрошених спікерів та спікерок: журналіст, радіо- та телеведучий Вадим Карп’як; директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко; керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей; журналіст і аналітик Texty.org.ua Сергій Міхальков; директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк та інші.

Упродовж усього тижня медіаграмотності у соцмережах триватиме інформаційна кампанія ГО «Інтерньюз-Україна» #JustCheckIt із тестом на визначення рівня медіаграмотності та словником медіаграмотності.

25 жовтня будуть оголошені умови проведення та старт відбору учасників у Всеукраїнському конкурсі «Репортер». Його для шкільної молоді, зацікавленої у блогерстві та журналістиці, спільно організовують нацпроєкт із медіаграмотності «Фільтр», Міністерство культури та стратегічних комунікацій і ПРООН в Україні.

Хакатони та воркшопи для молоді

26 жовтня науково-популярне медіа «Куншт» і Goethe-Institut в Україні в партнерстві з MacPaw Space проводитимуть хакатон із медіаграмотності Mediengeist 3.0. Хакатон проходитиме з 9:00 по 20:00 у MacPaw Space у Києві.

150 учасників зможуть розробити або допрацювати ідеї та отримати сумарно до 180 тисяч гривень на реалізацію фактчекінгових застосунків чи платформ, кампаній у соціальних мережах, мистецьких проєктів, ютуб-шоу або іншого медійного продукту.

 Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 5

«Куншт» і Goethe-Institut в Україні проводять Mediengeist уже втретє. У 2023 році представники 31 проєкту з протидії дезінформації пройшлинавчанняйотримали9300 євро на подальший розвиток. Десять проєктів-фіналістів показали свої ідеї на пітчингу й отримали стипендію 1 тисячу євро на реалізацію. Переможцями акселератора стали чотири команди, що розділили призовий фонд 17500 євро та втілили ідеї розвитку фактчекерської платформи, ютуб-проєктів про культуру та новини для молоді, а також новинного медіа. Більше інформації про учасників Mediengeist і Mediengeist 2.0 шукайте тут.

29 жовтня проєкт «Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті» IREX проведе презентацію посібника для вчителів «Здорове медіаспоживання під час війни».

29 жовтня о 16:00 у Малій академії наук проведуть для школярів онлайн-лекцію про те, як відрізняти фейки від правди та чому корисний фактчекінг «Медіагігієна під час війни: чому це важливо».

 Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 6

Долучитися можуть учні 7—11 класів. Під час онлайн-заходу обговорюватимуть: як діє дезінформація; які існують способи відрізнити факт від фейку; що таке пропаганда й ІПСО та яка різниця між ними; які існують основні пропагандистські прийоми. Зареєструватися на лекцію можна за посиланням.

Національний урок із медіаграмотності

Національний урок із медіаграмотності, який спершу планували на 31 жовтня, перенесли на 7 листопада, у зв’язку з періодом канікул у школярів, пояснили у проєкті з медіаграмотності «Фільтр».

Урок транслюватиметься на телеканалі та ютуб-каналі «Суспільне Культура» об 11:00. До його перегляду запросили приєднатися всі школи.

«Приємно, що в межах Глобального тижня медіаграмотності, який проходитиме з 24 до 31 жовтня, “Суспільне Культура” також підтримало національний проєкт із медіаграмотності Міністерства культури та стратегічних комунікацій “Фільтр” і проведе Національний урок із медіаграмотності 7 листопада на телеканалі та ютуб-каналі “Суспільне Культура”», — повідомила керівниця «Фільтру» Ольга Кравченко.

Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 7

Цьогорічний урок проходитиме у форматі командного квесту: п’ятеро підлітків віком 12—16 років виконуватимуть інтерактивні завдання з історії, фактчекінгу і штучного інтелекту разом із зірковими гостями. Експертами та наставниками для учнів будуть: телеведуча і громадська діячка Маша Єфросиніна; історик, автор і ведучий проєкту «Історія без міфів» Владлен Мараєв; експерт у галузі штучного інтелекту, засновник компаній, що працюють на основі ШІ, автор книги про штучний інтелект Олександр Краковецький; фактчекерка, авторка антифейкового проєкту «НотаЄнота» Альона Романюк. Вестиме урок телеведучий Тімур Мірошниченко, який коментував «Євробачення».

Класам, які долучаться до уроку з медіаграмотності онлайн, пропонується позмагатися за приз — поїздку до одного з наймальовничіших міст України на зимові свята. Для цього потрібно відсканувати QR-код у кінці уроку та пройти тест для перевірки знань. Клас, який зробить це найшвидше та дасть найбільше правильних відповідей, отримає приз.

Ще один клас зможе отримати набір подарунків від партнерів, публікуючи спільне фото з перегляду Національного уроку з медіаграмотності із гештегом #УрокМедіаграмотності2024.

11 листопада, вже поза межами Тижня, відбудеться міжнародна конференція «Медіаграмотність в умовах війни та глобальних трансформацій», яку організовує ГО «Український інститут медіа та комунікації» у партнерстві з DW Akademie.

Мета заходу — дати поштовх середовищу фахівців, які працюють у сфері медіаграмотності, для роботи зі своїми аудиторіями, а також обмін досвідом та інформацією про проєкти.

У панельних дискусіях візьмуть участь як українські, так й іноземні експерти. Спікери конференції, які виступлять із ключовими доповідями, — знані експерти у сфері протидії дезінформації та медіаграмотності.

Зокрема для обговорення запропоновано такі теми:

  1. Міжнародна колаборація у сфері посилення медіаграмотності населення різних країн світу.
  2. Кількісні виміри медіаграмотності: як досліджувати аудиторію та вимірювати результати проєктів.
  3. Стратегії роботи з вразливими аудиторіями у сфері медіаграмотності в умовах війни.
  4. Цифровізація та розвиток ШІ як виклики для сфери медіаграмотності.

Конференція транслюватиметься у соцмережах. Зареєструватися на конференцію можна за посиланням.

Онлайн-заходи Тижня медіаграмотності у Європейському Союзі

У Європейському Союзі до проведення Тижня медіаграмотності стало долучається партнер ЮНЕСКО, Асоціація медіа та навчання (MLA). Цього року проведуть низку онлайн-заходів разом з організаціями, що працюють над поширенням медіаграмотності, зокрема Europian Digital Media Observatory (EDMO), проєкт MediaWise від Інституту Пойнтер, Media Education Lab і Deutsche Welle Akademie. Для участі у цих заходах потрібно зареєструватися за посиланням. З повним переліком заходів Media Education Lab у межах Тижня медіаграмотності можна ознайомитися за посиланням.

24 жовтня о 16:00—17:30 Deutsche Welle Akademie проведе «Презентацію кейсу з медіаграмотності для маргіналізованих спільнот».

Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 8 

25 жовтня відбудеться тренінг EDMO «Поза межами ажіотажу: практичні стратегії для успішної співпраці з лідерами думок для ініціатив із медіаграмотності», під час якого йтиметься про ініціювання організаціями, що реалізують проєкти з медіаграмотності, співпраці з молодими блогерами й інфлюенсерами задля максимізації своїх зусиль. Захід відбудеться онлайн о 16:00—17:30, для участі потрібно зареєструватися за посиланням до 23 жовтня включно.

10-й тиждень медіаграмотності у США

 Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі - Фото 9

У США Національна асоціація медіаграмотності (NAMLE) у партнерстві з різноманітними організаціями готує заходи для привернення уваги громадськості до медіаграмотності по всій країні. Цього року у США відбудеться десятий Тиждень медіаграмотності, він має популяризувати цінність медіаграмотності та підкреслити її важливу роль в освіті.

Темою заходів кожного з днів тижня медіаграмотності стає один із п’яти елементів визначення медіаграмотності: доступ, аналіз, оцінка, створення та дія. Ознайомитися з переліком онлайн-заходів Американського тижня медіаграмотності можна за посиланням.

24 жовтня з 17:00 до 18:00 відбудеться воркшоп про можливості редагування відео на хмарній платформі для дизайну Adobe Express.

25 жовтня з 2:00 до 3:30 за київським часом відбуватиметься Церемонія вручення нагород NAMLE з медіаграмотності людям і організаціям, які продемонстрували результативні послуги, практику чи зусилля, які значно вплинули на спільноту медіаграмотності у США. Реєструючись учасником Тижня медіаграмотності в США 2024 року, користувач автоматично отримує реєстрацію для участі в цій події.

29 жовтня з 2:00 до 3:30 за київським часом відбудеться онлайн-дискусія «Сторожові пси, охоронці чи арбітри. Роль медіа в демократичних виборах» про різні ролі, які медіа відіграють у політиці, і те, як люди можуть контекстуалізувати й інтерпретувати інформацію з різних медіаджерел. Зареєструватися та долучитися можна за посиланням.

Тиждень медіаграмотності у Канаді

З переліком онлайн-заходів у межах канадського тижня медіаграмотності можна ознайомитися за посиланням.

26 жовтня о 22:00—23:00 за київським часом запланована презентація від MediaSmarts «Зламай фейк: як дізнатися, що правда в інтернеті». Учасники ознайомляться з чотирма швидкими та простими кроками, щоб виявити дезінформацію та перевірити, чи правдиве щось в інтернеті, чи ні. Зареєструватися можна за посиланням.

Тиждень медіаграмотності в Індії

24 жовтня професор університету «Альянс» Кевал Дж. Кумар розповість про поточний стан медіаграмотності в Індії, наголошуючи на її важливості у медіаландшафті, що швидко розвивається. На лекції розглядатимуть: проблеми та можливості у просуванні медіаграмотності серед різних демографічних груп; роль освіти та політики у підвищенні рівня медіаграмотності; тематичні дослідження та практичні приклади ініціатив із медіаграмотності в Індії; стратегії покращення споживання медіа та навичок критичного мислення. Долучитися можна за посиланням.

30 жовтня відбудеться презентація книги «Humans of FactShala» від OW DataLEADS, у якій описано низку історій, що надихають, про створення громадського спостереження та розвідку з відкритих джерел для протидії дезінформації в Індії. Долучитися можна за посиланням.

Про заходи тижня медіаграмотності в Африці можна дізнатися за посиланням.

Тиждень медіаграмотності в Австралії

25 жовтня австралійський центр із розвитку медіаграмотності ACMI проведе віртуальну майстерню для учнів середньої школи «Хороші новини: практикум з інформаційної та медіаграмотності». Школярі дізнаються, як робити хороші репортажі й інтерв’ю, отримають поради щодо забезпечення якості та точності своїх власних новин і роботи з джерелами. Долучитися можна за посиланням.

Прикметно, що перед початком тижня медіаграмотності в одному з найпопулярніших медіа в Австралії  ABC опублікували гайд із медіаграмотності.

Глобальна конференція з медіаграмотності ЮНЕСКО

Глобальна конференція, організована ЮНЕСКО та Хашимітським королівством в Аммані, Йорданія, відбуватиметься 30—31 жовтня. Її тема — «Нові цифрові кордони інформації: медіа- та інформаційна грамотність для інформації, що становить суспільний інтерес». Конференція в Аммані обіцяє дискусії про трансформаційний вплив нових технологій, таких як генеративний штучний інтелект і нового покоління творців цифрового контенту, на виробництво та розповсюдження інформації, що становить суспільний інтерес, підкреслюючи як можливості, так і ризики. Для онлайн-участі потрібно зареєструватися за посиланням.

Церемонію відкриття 30 жовтня проведуть міністр урядових комунікацій і речник уряду Йорданії доктор Мохаммад Аль-Момані, Її Королівська Високість Принцеса Рим Алі, засновниця Jordan Media Institute і президентка фонду Анни Лінд і помічник генерального директора з комунікацій та інформації ЮНЕСКО Тавфік Джелассі.

Опісля, з 10 до 10:45, відбудеться сесія високого рівня за участі міністрів Йорданії, Нігерії, Лівану та Колумбії.

Перша тематична сесія «Навігація новими цифровими кордонами інформації, що становить суспільний інтерес, з інформаційною та медійною грамотністю» запланована на 11:00—12:30.

Модеруватиме дискусію фахівець із медіаграмотності та комунікації з Йорданії Баян Тал. До участі запрошені віцепрезидент Платформи іберо-американських регуляторів аудіовізуальних засобів і президент чилійської національної ради з телебачення Маурісіо Муньос Гутьєррес, мароккансько-французька журналістка, письменниця та режисерка Несрін Слауї, директорка з інновацій та перспектив «Французького телебачення» Кеті Бремме та президент Федерації африканських журналістів (FAJ) і генеральний секретар Національної спілки журналістів Сомалі Омар Фарук Осман.

Друга тематична сесія «Роль творців цифрового контенту як агентів змін для медіа- та інформаційно грамотних суспільств» відбудеться о 14:15—15:45.

Модеруватиме дискусію начальниця відділу медійної та інформаційної грамотності та цифрових компетенцій сектора комунікації та інформації штаб-квартири ЮНЕСКО Аделін Гулін. Серед учасників: журналіст і підприємець з Індії Фей Д’Соуза, палестинський відеоблогер і подкастер Тарек Сакік, колумбійська журналістка, політологиня, співавторка та ведуча La Pulla, ведуча подкастів Марія Пауліна Баен, заступник директора Центру журналістики імені Найта в США Саммер Харлоу, цифровий інфлюенсер і захисник демократії з Бразилії Феліпе Нето, співзасновниця йорданського Digitales Media Синтія Маданат Шарайха.

Третя сесія «Медіа та інформаційна грамотність в епоху інформації, створеної ШІ» триватиме з 16:00 до 17:30.

Штучний інтелект змінює те, як люди взаємодіють з інформацією, медіа та цифровими технологіями. Експерти в галузі впровадження штучного інтелекту в інфомедійну освіту поділяться думками щодо інноваційних стратегій, етичних міркувань і найкращих практик інтеграції штучного інтелекту в медіа- й інформаційну освіту. Учасники дискусії обговорять аналітичну записку ЮНЕСКО «Розширення можливостей користувачів через медіа- й інформаційну грамотність у відповідь на еволюцію генеративного штучного інтелекту».

Модеруватиме дискусію директорка IREX у країнах Близького Сходу та Північної Африки Франческа Кіріачі. Серед учасників: професорка медіа та соціології Інституту комп’ютерних технологій, Університету Париж III Нова Сорбонна Дівіна Фрау-Мейгс, засновник і генеральний директор некомерційної організації JASA Civic із Казахстану, розробник політик управління ШІ Ердаулет Рахматулла.

У другий день конференції, 31 жовтня, о 9:00 розпочнеться четверта сесія «Медіа та інформаційна грамотність в умовах кризи», що триватиме до 10:30.

Модеруватиме дискусію єгипетський письменник, член спостережної ради корпорації Meta Халед Мансур. До участі запрошені: генеральний секретар міністерства урядових комунікацій Йорданії доктор Заїд Навайсе, керівниця програми FactShala та DataLEADS в Індії Місті Саблок, журналіст і правозахисник, засновник «Журналістів за права людини» з Судану Файсал Ельбагір, керівниця проєкту «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України Ольга Кравченко, засновниця «Піялари» у Палестині Ханія Бітар.

П’ята сесія «Медіа- й інформаційно грамотні міста. Будуючи мости для розширення можливостей тих, хто навчається протягом усього життя» триватиме з 10:45 до 12:15.

Учасники дискусії покажуть, як міста можуть розвивати медіа- й інформаційну грамотність, щоб допомогти людям орієнтуватися в цифровому світі та подолати цифровий розрив. Під час сесії будуть представлені рекомендації ЮНЕСКО для розвитку медіаграмотності у містах.

Модеруватиме захід бразильський журналіст, педагог і розробник майбутніх рекомендацій ЮНЕСКО з інфомедіаграмотності для міст Александр ле Восі Саяд. До участі запрошені: Її Королівська Високість Принцеса Рим Алі, засновниця Jordan Media Institute і президентка Фонду Анни Лінд, керівник Йорданського програмного офісу ООН «Хабітат» Діма Абу Тіаб, мер Аммана, доктор Юсеф Шаварбех, засновник Центру медіа та інформаційної грамотності із Кенії Воллес Гічунге.

Фінальний день Глобального тижня медіаграмотності

31 жовтня свої проєкти зможуть представити переможці молодіжного хакатону з медіаграмотності від ЮНЕСКО «Молодь лідирує — медіа- й інформаційна грамотність і нові цифрові кордони інформації».

В останній день Глобального тижня медіаграмотності ЮНЕСКО разом із партнерами також підготували низку онлайн-заходів.

31 жовтня, о 2:00—3:15 представники Бюро ЮНЕСКО в Аммані проведуть семінар «Використання мультфільмів для підвищення медіа та інформаційної грамотності».

Він почнеться з презентації під керівництвом експерта, яка пояснює роль мультфільмів у боротьбі з дезінформацією та в інших темах медіаграмотності. Після групових дискусій учасники малюватимуть карикатури. Сеанс скетчингу в прямому ефірі буде відкритий для всіх учасників за участю художника-мультиплікатора, який створить три мультфільми за трьома ключовими концепціями інфомедійної грамотності.

Французька міжнародна організація з розвитку медіаграмотності CFI готує презентацію «Протидія неправді та дезінформації: висновки зі стратегій медіаграмотності в країнах Африки, Європи та Близького Сходу».

Під час заходу буде представлено кілька інноваційних тематичних досліджень, зосереджених на цифрових практиках і генеративному ШІ, та буде розглянуто низку питань: як адаптувати шкільні програми до дезінформації, що зростає? Як лобіювати в державних органах впровадження MIL у шкільні програми? Як організації громадянського суспільства використовують MIL для залучення місцевої молоді? Як використовувати засоби масової інформації, зокрема громадські радіостанції, що ведуть мовлення місцевими мовами, для підвищення обізнаності ширшої аудиторії про медіаграмотність?

IREX на інтерактивному семінарі «Навчись розрізняти» представить основні концепції цифрового громадянства, критичного мислення й емоційної стійкості, а також те, які знання, навички та звички сприяють здійсненню справедливих цифрових прав, обов’язків і захисту від цифрової шкоди. На сесії звучатимуть приклади про боротьбу з маніпулюванням інформацією та гендерною дезінформацією.

Media Development Foundation о 17—18:15 готує семінар «Пізнай правду сам! — Як залучити громадян до перевірки фактів». Він буде зосереджений на двох аспектах програм медіа- й інформаційної грамотності:

  1. Як застосувати підхід активного навчання та залучити людей до перевірки фактів.
  2.  Як розробити цікаві навчальні ресурси на основі результатів перевірки фактів та історичних даних.

Йтиметься про залучення молоді до фактчекінгу. Воркшоп представить досвід «Лабораторії детекторів міфів», яка була створена у 2017 році на базі фактчекінгового порталу www.mythdetector.ge у партнерстві з Deutsche Welle Akademie. Проєкт успішно реалізовується вже шостий рік поспіль, у його межах понад 200 молодих людей пройшли курси медіаграмотності та підготували 500 роз’яснювальних статей.

З 2023 року програма реалізується в регіональному масштабі, залучаючи молодь із Вірменії, Азербайджану та України. У семінарі візьмуть участь не лише викладачі, але й випускники програми, які поділяться своїм досвідом про те, як вони стали амбасадорами медіаграмотності, поширюючи знання у своїх громадах після завершення програми.

У наступній частині семінару буде продемонстровано практики розробки освітніх ресурсів на основі перевірки фактів. Зокрема, учасники дізнаються, як розробляти освітній контент навколо результатів перевірки фактів, ефективно включаючи відповідні приклади з реального світу та тематичні дослідження. Учасники відкриють методи виявлення історичних фотоманіпуляцій, які можна спостерігати неозброєним оком, і заглибляться в концепцію гейміфікації.

31 жовтня відбудеться церемонія закриття конференції, яку вестиме помічник генерального директора з комунікацій та інформації ЮНЕСКО Пан Тавфік Джелассі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Україна США Індія Австралія
Джерело матеріала
loader
loader