Держава має взяти на себе витрати за комуналку громадян: як працює компенсація по закону
Держава має взяти на себе витрати за комуналку громадян: як працює компенсація по закону

Держава має взяти на себе витрати за комуналку громадян: як працює компенсація по закону

Уявіть, що комунальні платежі більше не забирають у вас половину зарплати – виявляється, українці мають платити за комуналку всього 20% від своїх доходів, а все, що понад цю суму, покриє держава.

Це не фантастика, а реальна норма, прописана у законодавстві, про яку розповів економіст та колишній радник президента Олег Устенко в ефірі "Київ24".

Комуналка

Як це працює на практиці?

Наприклад, якщо в сім'ї дві людини, і вони заробляють по 10 тисяч гривень кожен, їхній загальний дохід становить 20 тисяч гривень. При цьому комунальні послуги можуть з'їдати до 5 тисяч гривень на місяць. Але за законом сім'я має віддавати на комуналку лише 20% свого доходу – це 4 тисячі гривень.

А якщо сума рахунків перевищує цей поріг, то різницю 1 тисячу гривень зобов'язана компенсувати держава.

Такий механізм має зробити оплату комунальних послуг менш обтяжливою для громадян. Це особливо важливо в умовах, коли ціни на електроенергію, газ та опалення продовжують зростати. Ідея в тому, щоб люди не віддавали на комуналку більше, ніж можуть собі дозволити, і могли спрямувати свої кошти на інші потреби – їжу, ліки, одяг, освіту та інше.

Цей принцип діє по всій країні та стосується всіх, у кого витрати на комунальні послуги перевищують 20% доходу сім'ї. Чим вищі тарифи і менша зарплата, тим більша сума компенсуватиметься з державного бюджету. Звичайно, все це передбачає, що система субсидій працюватиме справно, а громадяни зможуть отримувати допомогу вчасно.

Раніше українцям пояснили, чому банки стягують до 30% за закриття рахунків

Крім того, Знай.ua повідомляв, як заплатити за електроенергію "Національним кешбеком": покрокова інструкція

Джерело матеріала
loader
loader