Неочікуваний ефект препаратів Оземпік та Wegovy і до чого тут деменція
Неочікуваний ефект препаратів Оземпік та Wegovy і до чого тут деменція

Неочікуваний ефект препаратів Оземпік та Wegovy і до чого тут деменція

Вчені з Медичної школи Західного резервного університету Кейса вирішили порівняти семаглутид з 7 іншими ліками у новому дослідженні. Висновки вже опублікували в медичному журналі Alzheimer's & Dementia.

Довідково. Саме семаглутид є діючою речовиною препаратів Ozempic та Wegovy, які використовуються для лікування діабету та зниження ваги.

Вивчення впливу семаглутиду

Дослідницька група на чолі з професоркою біомедичної інформатики Ронг Сюй проаналізувала дані майже 1 мільйона американських пацієнтів з цукровим діабетом II типу за три роки.

У новому дослідженні виявили, що пацієнти, які приймали семаглутид, мали на 40 – 70% нижчий ризик розвитку хвороби Альцгеймера порівняно з тими, хто приймав будь-який з 7 інших протидіабетичних препаратів.

Ефект зберігався незалежно від статі, віку й ступеня ожиріння пацієнтів.

Автори дослідження наголосили, що отримані нові дані – це реальні докази впливу (семаглутиду) на хворобу Альцгеймера. При цьому попередні дослідження припускали, що семаглутид може захищати від нейродегенерації та нейрозапалення.

Водночас команда закликала від передчасних висновків і наголосила на необхідності проведення наступних етапів дослідження, зокрема рандомізованих.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader