Київ очолив антирейтинг із порушення закону про мову
Київ очолив антирейтинг із порушення закону про мову

Київ очолив антирейтинг із порушення закону про мову

Цього року столиця та Київська область потрапили до п'ятірки антирейтингу щодо порушення мовного закону в Україні. У столичному регіоні було зафіксовано понад 706 звернень громадян. Про це свідчать дані Опендатамедіа.

Найменше звернень зафіксовано на Рівненщині.

«1808 звернень громадян щодо порушення мовного закону зафіксовано в Україні цьогоріч. Це у 1,7 рази менше, ніж за аналогічний період минулоріч. Найбільше українці скаржаться на відсутність української версії сайта – 29%. Обслуговування російською мовою стало причиною скарг у 16% звернень. Ще 14% порушень повʼязані з рекламою», – йдеться в повідомленні.

Київ очолив антирейтинг із порушення закону про мову фото 1

Також зазначається, що цього року антирейтинг порушень мовного закону очолили:

  • Київ – 706 звернень;
  • Одещина – 326;
  • Харківщина – 149;
  • Дніпропетровщина – 148;
  • Київщина – 77.

«Звернень поменшало, водночас покарань за ними стало більше. Так, 216 протоколів було складено на порушників мовного закону цьогоріч. Це вже у 1,7 рази більше, ніж за весь 2023 рік. Наразі вже накладено 64 штрафи та винесено 91 попередження», – додали автори проєкту.

Омбудсмен зазначив, що раніше в повному обсязі не працювала стаття, яка передбачає обов’язковість української мови у сфері культури. Однак, за його словами, ситуація змінилася: вже є інструменти для моніторингу, контролю та покарання.

Джерело матеріала
loader