Від Китаю до Ірану: де та чому у світі забороняють Telegram
Від Китаю до Ірану: де та чому у світі забороняють Telegram

Від Китаю до Ірану: де та чому у світі забороняють Telegram

Месенджер Telegram з 2015 року був тимчасово або постійно заборонений в 31 країні. Це торкнулося понад 3 мільярдів людей по всьому світу. Днями Верховна Рада України заборонила народним депутатам обмінюватися робочою інформацією у Telegram. До цього вже було введено заборону на користування месенджером у ЗСУ, а полтавські депутати одноголосно рекомендували ввести «табу» для нього для своєї області.

Коротко про – про те, у яких країнах Telegram заблоковано та чому.

Однією з перших країн, де було заблоковано Telegram, став Оман. Ще в березні 2014 року месенджер почав працювати з перебоями, адміністрація заявила про урядове блокування та пообіцяла «знайти технологічний спосіб обходу блокування», але зробити це так і не вдалося. Мешканці країни користуються VPN, щоб скористатися Telegram. Водночас офіційно жодних причин блокування влада Омана не називала.

У Китаї Telegram закрито для користування з 2015 року. Влада країни вважає, що месенджер загрожує національній безпеці, оскільки в ньому нібито поширюється негативний контент, організовуються акції протесту та непідконтрольні владі громадські рухи.

В Ірані месенджер не працює з 2018-го після протестів 2017 року, учасники яких вимагали покращення економічної ситуації в країні. Уряд звинуватив Telegram у сприянні протестам. Telegram використало більше половини населення країни, втім, багато іранців продовжують користуватися месенджером через VPN.

Таїланд заборонив Telegram у 2020 році з тієї ж причини: координація антиурядових протестів, де вимагали відставки прем'єр-міністра Праюта Чан-Оча. До речі, сам Прают Чан-Оча захопив владу в країні внаслідок перевороту 2014 року.

У серпні цього року міністр зв'язку Індонезії Буді Арі Сетіаді заявив, що Telegram може бути заблокований у країні через «причетність цих сервісів до поширення порнографічних матеріалів та просування нелегальних азартних ігор в інтернеті».

Веде своє розслідування роботи месенджера і Індія – можливе блокування сервісу торкнеться значної частини 1,3-мільярного населення країни. Неодноразово погрожував заблокувати месенджер через поширення екстремістського контенту і сусідній з Індією Пакистан.

У Туреччині влада пригрозила заблокувати месенджер через пропаганду азартних ігор. Закрито доступ до Telegram для мешканців Туркменістану, Узбекистану та Ефіопії. У РФ у 2018 році заборонили Telegram через відмову власників месенджера передати владі інформацію про користувачів та ключі шифрування, проте ніякого впливу цей захід не мав – як користувалися «телегой», так і користуються досі.

Претензії до месенджера та «останні попередження» перед блокуванням висловлюють багато європейських країн, проте поки що все обмежується забороною використовувати Telegram чиновникам і військовослужбовцям або видаленням Telegram-каналів, які порушують закон, або штрафами месенджера за несприяння владі та розповсюдження забороненого контенту.

Теги за темою
Інтернет
Джерело матеріала
loader