"Це точка неповернення": Міноборони Литви про запрошення України в НАТО
"Це точка неповернення": Міноборони Литви про запрошення України в НАТО

"Це точка неповернення": Міноборони Литви про запрошення України в НАТО

"Це точка неповернення": Міноборони Литви про запрошення України в НАТО

У відомстві наполягають, що лише сильна Україна здатна зупинити російську ескалацію.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що шлях України до членства в НАТО має бути беззаперечним. Він наголосив, що Литва рішуче підтримує запрошення України до Альянсу, оскільки не можна допустити жодних натяків на те, що "Росія може мати хоч би неформальне право вето на розширення НАТО".

Про це Кащюнас розповів в інтерв’ю для Euronews.

Посадовець підкреслив, що Україна, яка бореться за власну незалежність, водночас захищає безпеку всієї Європи, а отже, заслуговує на право самостійно обирати своє майбутнє та спільноти, до яких прагне долучитися.

За словами міністра, Захід і Європа повинні забезпечити Україні належну військову підтримку та уникати будь-яких неоднозначностей щодо її перспективи вступу до НАТО. Він назвав запрошення до Альянсу "точкою неповернення", яка підтверджує незворотність євроатлантичного курсу України: "Запрошення до НАТО ще не є членством, але це незворотний крок уперед".

Кащюнас також піддав критиці тих, хто стверджує, що надання допомоги Україні може спровокувати Росію. Він зазначив, що досвід довів хибність такої думки: "Ми, балтійські країни, завжди закликали надати Україні більше зброї для стримування агресора. Якщо Україна буде сильною, Росія утримається від подальшої ескалації. Натомість, побоювання наших західних партнерів, що підтримка України спровокує конфлікт, виявилися помилковими".

Литовський міністр підсумував, що відсутність реакції та недопостачання озброєння Україні тільки сприяє ескалації війни.

"Нічого не робити ‒ це ескалація. Сподіваюся, ми зрозуміємо свої помилки і забезпечимо підтримку, необхідну для безпеки України та Європи загалом", ‒ наголосив Кащюнас.

Нагадаємо, за даними видання Politico, вступ України до НАТО блокують щонайменше сім країн.

Представляючи у Верховній Раді план перемоги, Володимир Зеленський назвав першим пунктом запрошення України до НАТО. Зараз.

Чи реально це? Так, наша країна має нехай невеликий, але шанс одержати запрошення до Альянсу протягом найближчих місяців.

Чому трохи прочинилося вікно можливостей і якими є перспективи України ‒ читайте в статті Володимира Кравченка на ZN.UA "Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей".

Джерело матеріала
loader
loader