Японія завершила вибори до нижньої палати парламенту - чи отримає правляча партія більшість?
Японія завершила вибори до нижньої палати парламенту - чи отримає правляча партія більшість?

Японія завершила вибори до нижньої палати парламенту - чи отримає правляча партія більшість?

Японія завершила вибори до нижньої палати парламенту - чи отримає правляча партія більшість?

Вибори проходили на тлі досить важкої для правлячої партії ситуації

У Японії завершилися вибори: у неділю, 27 жовтня японці обирали нижню палату парламенту. Вона вважається у країні впливовою, тому від цих виборів залежить багато.

Про це повідомляє NHK.

Вибори проходили на тлі скандалів, пов'язаних зі зборами коштів на політичні цілі, які показали не у вигідному світлі правлячу партію. Також не додає оптимізму інфляція, яка все більше захоплює сфери життя і підриває довіру до влади.

Японців обирали 465 депутатів, з 1300 претендентів на місце у парламенті. У Японії немає "дня тиші" напередодні виборів, тому всіх кандидатів можна було побачити по всій Японії, коли вони закликали до голосування саме за них.

Більшість у нижній палаті визначається наявністю 233 місць. Правляча партія вийшла на вибори з 279 кандидатами, претендуючи на більшість. 

По всій країні налічується близько 45 000 виборчих дільниць. Зараз відбувається підрахунок голосів.

Прем'єр-міністр Ішіба Шіґеру заявив, що вважатиме перемогою, якщо Ліберально-демократична партія та її молодший союзник Комейто отримають більшість. Нода Йошіхіко, який очолює найбільшу опозиційну партію — Конституційно-демократичну партію Японії — хоче не допустити цього.

Втім, правляча в Японії Ліберально-демократична партія (ЛДП) може не набрати більшість з жодної партії після напружених позачергових виборів, свідчать екзит-поли та аналіз NHK.

Прогноз національної телекомпанії NHK показує, що ЛДП, яка була правлячою в Японії майже всю її повоєнну історію, та її молодший партнер партії по коаліції, правоцентристська партія «Комейто», мають отримати від 174 до 254 з 465 місць у нижній палаті парламенту Японії. І незрозуміло, чи зможе правляча коаліція взагалі отримати більшість.

Наразі немає підстав вважати, що позиція єдності керівних і опозиційних партій щодо підтримки України зазнає небажаних трансформацій. Вже цієї осені варто розраховувати на продовження контактів на найвищому та високому рівнях, зокрема обмінів візитами й активізації економічного складника співробітництва. Наступного року Японія прийматиме міжнародну конференцію з розмінування України. Відносини між Україною та Японією як за формою, так і за змістом цілком заслуговують на визначення «стратегічні». За всієї формальності таких дефініцій у світі міжнародної політики вони мають значення. Докладніше - у статті Надзвичайного і Повноважного Посла України в Японії Сергія Корсунського  для ZN,UA  "У стратегічного партнера України зміниться влада. Чого очікувати?" 

Джерело матеріала
loader
loader