Міжнародні спостерігачі заявили про тиск і залякування на виборах у Грузії
Міжнародні спостерігачі заявили про тиск і залякування на виборах у Грузії

Міжнародні спостерігачі заявили про тиск і залякування на виборах у Грузії

Парламентські вибори у Грузії були затьмарені глибокою поляризацією, а також вкрай суперечливою передвиборчою риторикою та численними повідомленнями про тиск на виборців.

Про це йдеться у заяві міжнародних спостерігачів, передає Укрінформ.

Міжнародна місія зі спостереження за парламентськими виборами у Грузії налічувала 529 представників із 42 країн, зокрема 380 експертів БДІПЛ, 60 парламентаріїв і співробітників Парламентської асамблеї ОБСЄ, 39 представників від ПАРЄ, 38 - від Парламентської асамблеї НАТО і 12 - від Європарламенту.

Місія відзначила поглиблення політичних розбіжностей, значний дисбаланс у фінансових ресурсах, а також численні переваги, які отримала керівна партія.

"Дисбаланс у фінансових ресурсах, атмосфера розколу під час виборчої ​​кампанії та нещодавні поправки до законодавства спричинили серйозні занепокоєння протягом цього виборчого процесу", - зазначив спеціальний координатор та керівник місії спостерігачів ОБСЄ Паскаль Аллізард.

Глава делегації ПАРЄ Юліан Булай відзначив на цих виборах "високу поляризацію політичного та медійного ландшафту, мову ворожнечі проти опозиції та громадянського суспільства, а також значний антагонізм щодо посади президента".

"З огляду на випадки підкупу виборців, атмосферу тиску та ...залякування виборців до і під час виборів, особливо у сільській місцевості, питання щодо неупередженості державних інституцій, ми висловлюємо стурбованість виборчими умовами, зокрема нерівними правилами гри, що підриває довіру до результатів та пояснює реакцію на результати виборів. Ці питання мають вирішувати органи влади", - заявив Булай.

Спостерігачі також відзначають повідомлення про залякування, примус і тиск на виборців, особливо на працівників державного сектору.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія Грузії опублікувала попередні результати голосування на парламентських виборах, згідно з якими партія влади "Грузинська мрія – Демократична Грузія" отримала 54,273%.

Партія експрезидента Грузії Саакашвілі «Єдність - Національний рух» заявила, що не визнає результатів парламентських виборів, які відбулися у країні 26 жовтня.

Опозиційні партії "Гахарія - за Грузію" та "Лело" також не визналирезультатів парламентських виборів у Грузії. Опозиціонери закликали до "розумних протестів".

«Коаліція за зміни» також не визнає виборів, повідомив її лідер Ніка Гварамія. За його словами, владна партія «Грузинська мрія» здійснює конституційний переворот.

Фото: OSCE/Katya Andrusz

Теги за темою
Грузія ОБСЄ
Джерело матеріала
loader