Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у вересні 2024 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у вересні 2024 року

Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у вересні 2024 року

Кого, як часто та з яких країн кликали в марафон іномовлення.

З початку липня 2023 року «Детектор медіа» збирає інформацію про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику та доступний за кордоном через супутник, кабельні та IPTV-мережі, ОТТ-платформи й онлайн (липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, жовтень, грудень 2023 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень 2024 року). Цей марафон почався в березні 2022-го та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Іномовлення» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

«FreeДом» стабільний. У вересні тут провели майже таку ж кількість розмов із гостями (657), як і в серпні (655). І запросити практично таку ж кількість унікальних гостей (205 у вересні проти 212 у серпні).

Крім того, іномовник вирішив підтримувати стабільним інший показник — кількість спікерок. У вересні 25 різних коментаторок запросили на 64 ефіри. Ідентично серпню. Тобто на українському іномовленні близько 10% жінок.

Найпопулярнішим гостем іномовлення продовжує бути воєнний коментатор Дмитро Снєгирьов, якого у вересні запрошували в ефір 20 разів. Трошки нижче розташувалися політичний оглядач Олексій Буряченко та речник української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук.

Російську оглядачку Ольгу Курносову знову, як і в серпні, запрошували на розмову 15 разів. Усі інші гості провідної десятки, традиційно для «FreeДом», теж були різноманітними оглядачами, а не чиновниками чи офіційними речниками.

Українська політика на іномовленні представлена винятково монобільшістю — 17 ввімкнень ділять між собою радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк і двоє представників «Слуги народу». У серпні сюди теж не запрошували жодного представника жодної іншої партії.

 

У вересні 15,5% гостей іномовлення представляли Росію, лише дещо менша кількість, ніж було у серпні (16%). 15 разів говорили з Ольгою Курносовою, помітно менше — по сім — із Дмитром Гудковим та Ігорем Яковенком.

74,8% гостей у вересні були з України. Насамперед тому, що стало менше представників інших країн. 18 людей представляли Білорусь, 10 — були з Ізраїлю, шестеро — грузинів.

36,5% ефіру марафону стосувалися міжнародних питань, 28,9% — воєнних дій, 19% — суспільної тематики (все ще здебільшого російської). 

Скриншот відео: воєнний коментатор Дмитро Снєгирьов в етері «FreeДом»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader