В Україні анонсували історичне вирівнювання пенсій: кого торкнеться
В Україні анонсували історичне вирівнювання пенсій: кого торкнеться

В Україні анонсували історичне вирівнювання пенсій: кого торкнеться

Українських пенсіонерів у 2025 році очікують одразу два підвищення виплат.

Як повідомляє канал "Народна думка", аналізуючи заяви міністра соціальної політики Оксани Жолнович, перше підвищення відбудеться у березні, друге – у липні 2025 року.

Березнева індексація запланована на рівні 12-13%. "Ця цифра прив'язана до двох основних показників: середньої заробітної плати та рівня інфляції. Рівень інфляції в минулому і в цьому році приблизно однаковий, а от середня заробітна плата зросла", - пояснила Оксана Жолнович.

За інформацією "Народної думки", індексуватимуть лише основну частину пенсії. Усі доплати, надбавки та інші додаткові виплати, на жаль, не індексуватимуться через заморозку прожиткового мінімуму.

пенсии в украине, пенсии военным, зеленский пенсии
Повышение пенсий и надбавки получат 400 тысяч украинцев

Липневе підвищення стане особливим – воно спрямоване на подолання історичної несправедливості в пенсійних виплатах. "Ми намагаємося виправити ситуацію, коли пенсіонери, які вийшли давно на пенсію, отримують значно менші виплати. Наприклад, якщо нам порахували 40% від заробітної плати у 2000 році, то сьогодні це зовсім мізерна сума", - наголосила міністр.

Розмір липневого підвищення залежатиме від двох факторів: сплаченого ЄСВ та трудового стажу. Найбільше зростання очікує на пенсіонерів 2000-2010 років виходу на пенсію – для них коефіцієнт підвищення може сягати 60%. Для тих, хто вийшов на пенсію у 2010-2015 роках, надбавка становитиме 10-20%, а для пенсіонерів 2018-2019 років – 3-7%.

Міністр також підкреслила, що нікому пенсії не зменшать. Ті пенсіонери, які зараз отримують більші виплати, зберігають їх на поточному рівні.

Додатково Оксана Жолнович повідомила про плани щодо накопичувальних пенсій. За її словами, у 2025 році планується ухвалення відповідного законопроєкту, а з 2026 року може розпочатися безпосередній збір коштів.

Система буде максимально цифровою та прозорою, щоб кожен міг контролювати свої накопичення через смартфон.

Джерело матеріала
loader