123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість"
123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість"

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість"

Про це пише NV.

Урочистою церемонією відкриття стартував київський кінофестиваль, який триватиме дев’ять днів. Він розпочався з хвилини мовчання на вшанування пам’яті усіх полеглих, військових і цивільних, які стали жертвами російської агресії проти України.

Під час церемонії організатори вручили одразу дві почесні відзнаки. Першу — президентську нагороду і і Скіфського оленя за розвиток українського кіно від кінофестивалю Молодість отримав кінопродюсер і голова правління Асоціації Сприяння розвитку кінематографа в Україні - Дивись українське! Андрій Різоль. Друга — почесний Скіфський олень за внесок у розвиток світового кіно отримав кінорежисер Мохаммад Расулоф.

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - Фото 1
Ахтем Сеітаблаєв, Поліна Нестерова, Андрій Різоль / Фото: Анастасія Мантач/Молодість

Іранський режисер, лауреат Берлінале і Канн Мохаммад Расулоф, який засуджений в Ірані до 8 років в’язниці, особисто вийшов на сцену Молодості, щоб отримати нагороду. Цьогоріч він очолив журі міжнародного конкурсу та представить на фестивалі свій фільм Насіння священного інжиру.

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - Фото 2
Мохамад Расулоф отримує нагороду Скіфський олень

«Сьогодні приїзд кожного іноземного гостя — це знак підтримки для України. Я щасливий, що цього року склад нашого міжнародного журі погодився очолити відомий іранський режисер-дисидент Мохаммад Расулоф, який через своє кіно був заарештований на 10 років, пережив тортури та побиття батогами, але йому вдалося виїхати з Ірану. Він — режисер, який демонструє, що навіть у країнах диктатури є можливість змінити їх режим через кіно», — підкреслив генеральний директор Молодісті Андрій Халпахчі. Він особисто вручив нагороду режисеру.

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - Фото 3
Андрій Халпахчі

В свою чергу Мохаммад Расулоф висловив підтримку українському народові та подякував за можливість приєднатися до фестивалю:

«Коли я отримав пропозицію взяти участь у цьому фестивалі, це зігріло моє серце. Я радий, що зможу долучитися саме до українського народу, що зможу бути присутнім тут і презентувати інше населення Ірану, яке протистоїть своїй владі і висловлює солідарність Україні. Я сподіваюсь, що кіноіндустрія є також елементом боротьби, особливо в часи війн та має вагомий вплив», — сказав він.

Фільмом відкриття фестивалю стала польсько- українська картина Дві сестри режисера Лукаша Карвовскі. Як за значив зі сцени фестивалю режисер, робота над спільною стрічкою підкреслила особливі стосунки між Польщею та Україною. Він подякував українській команді, яка працювала над стрічкою, та висловив підтримку українському народу.

За сюжетом зведені сестри Яшміна та Малгоша із Варшави вирушають до окупованого росіянами містечка на Харківщині, щоб забрати з лікарні свого пораненого батька. Стрічка, знята форматі роад-муві, зображує трансформацію стосунків сестер, які багато років конфліктували, і переоцінку цінностей. Головні ролі у фільми виконали Кароліна Жепа та Марина Кошкіна, які також були присутні на прем'єрі.

Кароліна Жепа, Лукаш Карвовскі і Марина Кошкіна

Популярні новини зараз
У столиці серйозно холодатиме, синоптики радять вмикати опалення На Вишгородщині застілля скінчилося вбивством внаслідок ревнощів У столиці двом скверам присвоїли назву — одну з них назвали на честь вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського У школі під Києвом набрали неймовірну кількість перших класів — 17
Показати ще

Цьогорічна конкурсна програма фестивалю складається з чотирьох категорій.

TEEN SCREEN— програма для дітей та підлітків віком від 10 до 14 років. Журі цієї категорії: Валерія Горбенко, Злата Костюк, Кирило Пащенко, Кіра Труба, Поліна Дев’ятко.Під час фестивалю перегляд фільмів цієї секції є безкоштовним.

Національний конкурс короткого метра — програма українських ігрових, анімаційних та документальних короткометражних робіт. До журі у цій категорії увійшли авторка перформансів, малюнків, медіа-робіт, текстів, а також кураторка та освітянка Алевтина Кахідзе, режисер, сценарист, режисер монтажу Нікон Романченко та журналіст, продюсер документальних фільмів Стефан Сьохан.

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - Фото 4
Антельм Відо, Аліса Коваленко і Стефан Сьохан

Документальний конкурс — програма міжнародних повнометражних документальних дебютів. У складі журі письменник, виконавець, режисер Йон Банґ Карлсен, арт-менеджерка, кураторка мистецьких подій, дослідниця творчості Малевича Тетяна Філевська та режисер документальних фільмів, оператор, продюсер Віктор Норденшельд.

Міжнародний конкурс — програма як ігрових, так і документальних повнометражних та короткометражних фільмів. Очолив це журі іранський кінорежисер Мохаммад Расулоф, директор FILMFEST HAMBURG у 2003−2023 роках, кінознавець та кіноменеджер Альберт Відершпіль литовська кінорежисерка Марія Кавтарадзе, українська акторка Анастасія Карпенко та український кінопродюсер Максим Асадчий.

Віталіна Біблів

Наталія Васько

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - Фото 5
Тоня Ноябрьова

Організатори фестивалю також підготували потужну позаконкурсну програму.

  • Фільм-відкриття Дві сестри, реж. Лукаш Карвовські.
  • FORMA (ФОРМА) — яскрава добірка експериментальних фільмів.
  • Фестиваль фестивалів — фільми-призери провідних фестивалів світу: Канн, Берліна, Локарно, Карлових Вар та інших.
  • Українські премʼєри — найновіші українські фільми, що були зняті протягом року. Експериментальні, незалежні, сміливі.
  • Скандинавська панорама — фільми режисер_ок зі скандинавських країн.
  • Опівнічний кіносеанс — програма неконвенційного жанрового кіно.
  • Ретроспективна програма Сторіччя — програма, присвячена столітньому ювілею із дня народження видатних майстрів світового кіномистецтва.
  • Спеціальні події — низка самостійних кіноподій, які лежать поза концептуальними межами традиційних фестивальних програм.
  • Фільм-закриття Під вулканом, реж. Даміан Коцур.

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - Фото 6
Олексій Гладушевський

Олена і Сергій Лавренюк із донькою

123 фільми із 44 країн. У Києві цими вихідними відкрився 53-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - Фото 7
Анастасія Карпенко (праворуч)

Події фестивалю проходитимуть у Будинку кіно та кінотеатрі Жовтень. І триватиме до 3 листопада. Переможців традиційно оголосять на церемонії закриття.

Джерело матеріала
loader