У 2025 році можлива індексація пенсій: кошти в бюджеті на це передбачили
У 2025 році можлива індексація пенсій: кошти в бюджеті на це передбачили

У 2025 році можлива індексація пенсій: кошти в бюджеті на це передбачили

Якими будуть пенсії у 2025 році

Про перспективи зростання пенсій розповіла старша наукова співробітниця Інституту демографії Лідія Ткаченко на "Громадському радіо".

За її словами, уряд запевняє, що у бюджеті на 2025 рік виділено кошти для індексації, але конкретні показники стануть відомі лише на початку наступного року.

Зауважте! Розмір підвищення залежатиме від інфляції та зростання зарплат, з яких сплачують ЄСВ.

Ткаченко зазначила, що динаміка зарплат є сезонною, і в другому кварталі було значне зростання середньої зарплати, з якої сплачуються внески. Це може призвести до підвищення пенсій на 10–12%, порівняно з близько 6% минулого року.

Чи вистачить коштів

Пенсійний фонд України регулярно оновлює статистику на своєму сайті. Станом на 1 жовтня в Україні було близько 10,3 мільйона пенсіонерів, а середній розмір пенсії становив 5 852 гривні.

За словами Лідії Ткаченко, розмір пенсій значно варіюється:

  • приблизно половина пенсіонерів отримує 3–4 тисячі гривень;
  • тоді як понад мільйон осіб – понад 10 тисяч гривень.

Ткаченко також зазначає, що Пенсійний фонд має достатньо коштів для забезпечення основних виплат, але існує багато програм, які фінансуються з державного бюджету

Зауважте! Серед них пенсії для військових, допомога дітям, постраждалим від війни, та виплати ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи. Ці програми здебільшого підтримуються коштом міжнародних партнерів.

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала