Понад половина українців пишуть повідомлення в соцмережах українською мовою, - дослідження
Понад половина українців пишуть повідомлення в соцмережах українською мовою, - дослідження

Понад половина українців пишуть повідомлення в соцмережах українською мовою, - дослідження

Вперше в історії частина повідомлень українців у соціальних мережах державною мовою переважає кількість повідомлень російською. Про це повідомив голова аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов, повідомляє "Укрінформ".

– Вперше за всю історію нашого дослідження частка повідомлень, які робляться в українському сегменті соціальних мереж українською мовою, переважає. Ми маємо станом на 56% повідомлень українською мовою, вони робилися у серпні-вересні 2024 року, - повідомив Стуканов.

За його словами, решта 44% писала повідомлення російською мовою. Сплеск переходу українською мовою був зафіксований серед українського сегмента у 2022 році.

- У 2020 році частка української мови була відверто жалюгідною, приблизно 15%, у 2022 – був сплеск до 37-38%, у 2023 році українська мова вийшла майже на показник половини і зараз тенденція посилення становища української мови в українському сегменті соціальних мереж підтверджується, - Розповів він.

Як зазначається у повідомленні, під час дослідження аналітики вивчили близько 2000 сайтів. Ще понад 1 мільйон повідомлень було проаналізовано в Facebook, Twitter (Х), Instagram, Youtube, TikTok та інших платформах.

  • 24 жовтня мовний омбудсмен Тарас Кремень заявив, що нічого іншого крім наступної українізації, яка прийшла на зміну м'якій, Україні не залишається.
  • 25 жовтня компанія Rakuten Viber опублікувала результати опитування, згідно з яким понад половина українців (55%) активно використовують українську мову у повсякденному житті та публічних комунікаціях.

 

Джерело матеріала
loader