Як правильно їсти за допомогою ножа та виделки - американський та європейський способи
Як правильно їсти за допомогою ножа та виделки - американський та європейський способи

Як правильно їсти за допомогою ножа та виделки - американський та європейський способи

Ніж використовується в обох варіантах, але є один важливий нюанс.

Ви дізнаєтеся:

Як правильно їсти за допомогою ножа і виделки - це основи столового етикету, які необхідно знати всім. І хоча в домашніх умовах ми дозволяємо собі розслабитися і не застосовуємо правила етикету, під час походу до ресторану або на офіційний банкет вони нам обов'язково знадобляться.

Як розповіли на Youtube-каналі Gentleman's Gazette, існують два способи використання ножа і виделки - континентальний (європейський) стиль і американський. Ніж використовується однаково в обох варіантах. Правила розраховані на правшів в обох стилях. Якщо ви шульга, то ніж триматимете в лівій руці, а виделку - у правій.

Європейський стиль

Ніж має бути в правій руці, виделка - у лівій. Вказівний палець має лежати прямо і розташовуватися біля основи тупого боку леза ножа. Решта чотири пальці охоплюють ручку. Кінець ручки ножа має торкатися основи долоні.

Виделку потрібно тримати методом "прихованої ручки". Зубці спрямовані вниз. Вказівний палець випрямлений та розташовується на задній частині виделки, біля її основи. Інші пальці охоплюють ручку.

Відрізайте їжу пиляльним рухом. Тримайте виделку так, щоб зубці були вигнуті у напрямку до вас, а ніж повинен розташовуватися за виделкою.

Коли ви кладете їжу до рота, зуби виделки мають бути звернені вниз. Задня частина виделки дивиться вгору.

Як правильно тримати ніж і виделку
Як правильно тримати ніж і виделку - фото: скріншот

Американський стиль

На відміну від континентального стилю, в американському варіанті правил етикету виделку потрібно тримати як ручку. Рукоятку тримають великим і вказівним пальцями, середній та великий пальці притримують основу, а вказівний - розташовується зверху. І в цьому випадку зуби звернені вниз.

Якщо вам потрібно відрізати їжу, тримайте ніж у правій руці. Вилка має бути ближче до вас, ніж до ножа. Відрізати можна відразу кілька шматків.

Після цього руки потрібно поміняти, і це головна відмінність від європейського стилю. Покладіть ніж на край тарілки (лезо на 12 годин, ручка на 3) і візьміть виделку в праву руку. Після цього можна їсти.

Якщо ви їсте страву, яку не потрібно різати, тримайте виделку в правій руці постійно.

Важливо! Столові прибори ніколи не повинні торкатися столу. Якщо ви використовуєте лише виделку, ніж має лежати на краю тарілки. Коли ви кладете виделку, покладіть її на край тарілки так, щоб зубці розташовувалися в центрі.

Youtube-канал Gentleman's Gazette - що про нього відомо

Gentleman's Gazette - це Youtube-канал про правила етикету, стиль, лайфхаки. Існує з 2010 року і має понад 1,7 млн підписників.

На каналі можна дізнатися про те, як зав'язувати краватку і видаляти плями, як поєднувати аксесуари і купувати речі першокласних брендів, не витрачаючи багато грошей.

"Опануйте класичний стиль і розкрийте в собі внутрішнього джентльмена!", - йдеться в описі до каналу.

Як правильно покласти ніж і виделку, коли поїв

Як же правильно поставити ніж і виделку після закінчення їжі? Якщо ви закінчили трапезу, ніж і виделку (опуклістю донизу) кладуть на тарілку паралельно один одному, лезо ножа дивиться всередину. Ручки приладів спрямовані в правий нижній кут.

Знак закінчення трапези
Знак закінчення трапези / скріншот

Якщо ви не закінчили їсти, схрестіть на своїй тарілці ніж із виделкою. Якщо розміри тарілки дозволяють, то їх можна покласти таким чином, щоб ніж лежав на зубчиках виделки. При цьому ручка ножа має дивитися праворуч, а ручка виделки - ліворуч.

Знак паузи в трапезі
Знак паузи в трапезі / скріншот

Як правильно їсти ножем і виделкою - дивіться відео:

Як повідомляв Главред, хліб із маслом у ресторані також потрібно їсти правильно. При цьому хлібний етикет залежить від країни, в якій ви перебуваєте. Детальніше читайте в матеріалі: Як правильно їсти хліб з маслом у ресторані: нюанси етикету.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader