Як розпізнати інсульт: ранні ознаки
Від інсульту - гострого порушення мозкового кровообігу у всьому світі щороку страждає 15 мільйонів людей, з них 5 млн помирають, 5 мільйонів отримують інвалідність, і ще 5 млн одужують.
Повністю відновитися після інсульту вдається, як свідчить статистика лише 16% пацієнтів, переважна більшість тих, хто вижив, стають інвалідами і не можуть жити повноцінним життям. Але, як зазначають фахівці , якби люди знали і вчасно звертали увагу на ознаки та ранні симптоми інсульту, багато життів можна було врятувати, а ускладненням -- запобігти.
Інсульт часто дає про себе ще задовго докритичної ситуації. Однак люди зазвичай не помічають цих "червоних прапорців", і усвідомлюють критичну ситуацію тільки тоді, коли вже людина не може говорити, коли вже відібрало руку або ногу, паралізувало частину обличчя тощо. На думку лікаря Еріка Берга, є більш ранні сигнали інсульту, які дозволяють припустити про початок хвороби ще за декілька днів до критичного стану.
Ранні ознаки інсульту
- «Оскільки інсульт спричиняє утворення тромбу в мозку, ви відчуєте великий тиск у цьому відділі. Він буде проявлятися як дуже сильний головний біль», – пояснює кардиолог.
- Ще однією ранньою ознакою інсульту, за словами доктора Берга, є нудота або блювота. Це результат обструкції певної частини мозку, яка впливає на стовбур мозку.
- І останні ознака – постійна гикавка, що супроводжується болем у грудях.
Ці тривожні симптоми можуть проявлятися навіть за тиждень до інсульту, хоча у багатьох вони з’являються раптово. Чим швидше в такому випадку людина отримає невідкладну допомогу, тим вищі шанси людині потрапити до числа 16% тих щасливців, яким вдається повністю відновитися від інсульту. Швидше – це впродовж години. «Лікар дасть вам ліки, які можуть розчинити тромб», – пояснює доктор Берг.
Для профілактики інсульту кардіолог радить споживати достатню кількість вітаміну Е. Адже дослідження Кембриджського університету показало, що дієта з високим вмістом вітаміну Е може знизити ризик інсульту на 17%. Крім того, слід приймати магній і уникати продуктів з високим вмістом вуглеводів.