Правильний капусняк - готуємо за давнім рецептом
Рецептів капусняку дуже багато. Це і капусняк зі свіжою, квашеною капустою, з рисом замість пшона, інші варіанти.
Як варили капусняк стародавні українці розповіла кулінарка Тетяна Якубук.
Інгредієнти для приготування :
-
М'ясо, найкраще брати свинячі реберця -- 1 кг.
-
Картопля -- 5−6 великих картоплин.
-
Морква -- 2 шт..
-
Цибуля ріпчаста -- 2 шт.
-
Капуста свіжа -- 400 г.
-
Пшоно -- 200 г
-
Сметана -- 100 г.
-
Густий домашній томат -- 1 л.
-
Часник -- 3 зубки.
-
Лавровий лист -- 2 шт.
-
Цукор -- 4 ст. ложки.
-
Чорний перець — четвертина чайної ложки.
-
Сіль, на смак.
-
Зелень -- на смак.
-
Олія для смаження.
Приготування капусняка
-
М'ясо добре помити й поставити варитися на середньому вогні. На 1 кг м'яса води має бути десь 5 літрів.
-
Дати м'ясу покипіти 30 хвилин на середньому вогні. «Піну» з киплячого м'яса зняти, додати лавровий лист, сіль на смак.
-
Додати помиту, очищену й нарізану дрібним кубиком картоплю.
-
Через 15 хвилин додати промите до чистої води пшоно й потерту на тертці через великі отвори капусту. Все кипить тепер на маленькому вогні.
-
Готуємо засмажку. Моркву й цибулю помити, почистити і нарізати: цибулю — дрібним кубиком, а моркву натерти на тертці на мілких отворах. Посмажити цибулю до прозорості, додати моркву та все разом — до готовності.
-
Наприкінці додати у сковорідку до засмажки сметану, домашній томат, цукор, мелений чорний перець
-
Все кипить пару хвилини, виливаємо це до каструлі з капусняком. Регулюємо густину водою, якщо потрібно, доливаємо 1 літр.
-
Ще дати покипіти десь 15−20 хвилин, видушити через прес та додати часник, зняти з вогню.
-
Дати настоятися протягом 30−40 хвилин, додати свіжу зелень.