Лимон — популярний цитрусовий фрукт, який часто додають до маринадів, соусів, різноманітних м'ясних і рибних страв. Але є певні продукти, з якими він зовсім не поєднується.
Молочні продукти
Через лимонну кислоту відбувається згортання молока і інших молочних продуктів, а це стає причиною зміни їхніх текстури та смаку. Таке поєднання невдале ще й тим, що викликає підвищенну кислотність і печію.
Надзвичайно гострі страви
Через кислотність лимон здатний ще більше підсилити гостроту їжі. А тому, навіть якщо ви дуже полюбляєте гостреньке, таку страву неможливо буде вживати.
М'які види риби
Лимон часто додають до риби під час запікання, однак він поєднується далеко не з усіма видами. Наприклад, камбала чи морський язик через кислотність цього фрукта втрачають свої смакові якості. До них краще підходять інші цитрусові: апельсин чи лайм.
Червоне вино
Кислий фрукт може невідворотно зіпсувати аромат і смак червоного вина, а тому, якщо ви додаєте цей напій до соусів чи маринадів, то популярний цитрус туди вичавлювати вже не можна.
Йогурт і пахта
Лимонний сік також стає причиною згортання пахти і йогурту, а тому його слід додавати поступово, якщо це потрібно за рецептом.
Солодкі фрукти
Через гострий смак лимону природна солодкість фруктів значно знижується. Тому з полуницею, динею чи іншими схожими продуктами він зовсім не поєднується. Якщо вам дуже хочеться додати сік лимона, не забудьте для балансу також взяти трішки меду.
Ароматичні спеції
З деякими спеціями (кардамон, гвоздика тощо) сильний смак цитрусового може конфліктувати, приглушуючи їхні природні аромати. В стравах, де є ці спеції лимон слід використовувати з особливою обережністю.
Лужні овочі
Наприклад, шпинат може потемніти і втратити свій яскравий колір через поєднання з лимонною кислотою. До страв з цими овочами лимонний сік, за необхідності, потрібно додавати не під час приготування, а безпосередньо перед подаванням на стіл.