Ціни на зернові можуть піти донизу після кількох років здорожчання, – WSJ
Ціни на зернові можуть піти донизу після кількох років здорожчання, – WSJ

Ціни на зернові можуть піти донизу після кількох років здорожчання, – WSJ

Чому зернові будуть дешевшати та що робити фермерам

У жовтні ціни на кукурудзу коливалися близько 4,20 долара за бушель, а ціни на сою були близько 10 доларів, що на 50% і 43% нижче, відповідно, порівняно з максимумом 2022 року, повідомляє 24 Канал із посиланням на WSJ. Кожна з цих цифр приблизно на 10% нижче прогнозованих цін, встановлених Міністерством сільського господарства США на початку цього року.

У західному виданні зазначають, що стрімке падіння вартості, ймовірно, призвело до провалів у бюджетах і, можливо, змусило фермерів наполегливо задуматися над тим, як продати врожай 2024 року, який, як очікується, стане катастрофою.

Важливо! Виробникам також потрібно буде розрахувати, як управляти сільськогосподарськими операціями з меншими доходами, навіть якщо витрати на насіння та добрива залишаються високими, а грошова орендна плата висока. Економісти з Університету Іллінойсу та Університету штату Огайо кажуть, що фермерам, можливо, доведеться підготуватися до багаторічного періоду нижчих доходів.

Очікування менших доходів також впливають на настрої фермерів. Настрої фермерів у вересні впали до рівня, який востаннє спостерігався у 2015 – 2016 роках, під час ранніх етапів значного спаду в сільськогосподарській економіці США. За останні кілька років завдяки ціні на зерно, вищій за середню, у багатьох виробників залишився сильний оборотний капітал. Однак ця готівка вичерпується, тому інструменти управління ризиками та створення продуманих маркетингових і фінансових планів є необхідністю.

Я думаю, що ми просто повинні прийняти рішення про те, що кукурудза за 4 долари буде недовго, то ж забудьте про свої попередні плани і рухайтесь уперед,
– зазначає професор Університету Іллінойсу Гері Шніткі.

На думку експертів, крім того, що прогнозуються надалі кращі врожаї, так ще й виробники тримають запас зернових. Таннер Емке, провідний економіст відділу зернових і олійних культур дослідницького відділу обміну знаннями CoBank, каже, що після кількох років "феноменальних" цін на врожай фермери втратили дисципліну у маркетингу.

Вам не потрібно було багато займатися маркетингом, оскільки ціна просто прийшла до вас. Тепер ця історія змінюється,
– каже він.

Нижчі ціни приносять менші прибутки та нижчі доходи фермерів. Вхідні витрати, ймовірно, впадуть, але коригування відстануть. Шніткі каже, що, дивлячись на період 2014 – 2020 років доходи впали, і в 2015 році зернові ферми в Іллінойсі мали майже 0 доларів чистого доходу. Він також зазначив, що витрати на добрива та паливо зрештою знизилися, але витрати на насіння та пестициди залишилися стабільними. Грошова орендна плата повільно знижувалася в міру зменшення доходу.

Джерело матеріала
loader