Які причини здорожчання
В коментарі для 24 Каналу економіст та керівник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що на зростання цін на харчові продукти вплинули кілька факторів. І вони, з огляду на ситуацію, що склалась, є доволі очевидними.
Серед основних причин експерт назвав:
- несприятливі погодні умови літа;
- завершення збору врожаю;
- зростання вартості кормової бази та овочів;
- а також скорочення обсягів врожаю.
Таким чином, цьогорічний урожай виявився невеликим, тому це спричинило певні наслідки.
Ну, а друга причина в реальній дійсності то, що у нас в структурі нашого споживчого кошика, збільшується попит на дешевий сегмент. Тобто ті люди, що раніше собі дозволяли купити м'ясо та рибу дорогу, й так далі – зараз активно обирають з дешевих сегментів, тому що менше грошей,
– говорить Олег Пендзин.
Зверніть увагу! Зокрема, за словами експерта, дослідження Центру Разумкова підтвердило, що 44% українців змушені економити на харчуванні. Відповідно, це призвело до різкого зростання цін на окремі дешеві сегменти продуктового кошика, зокрема на овочі, фрукти та хліб. Економіст також зазначив, що дорожчі продукти подорожчали менше. Наприклад, ціна на м'ясо зросла лише на 1 – 2% порівняно з жовтнем минулого року.
Водночас аналітик УКАБ Максим Гопка для 24 Каналу пояснив, що перш за все восени спостерігається сезонне зростання вартості.
Традиційно, влітку ціни на яйця нижчі через вищу пропозицію і необхідність швидко реалізувати продукцію. Водночас восени ціни сезонно зростають. Ще однією з причин подорожчання яєць є зростання собівартості виробництва,
– розповідає аналітик.
За його словами, собівартість росте через наступні причини:
- подорожчали корми, зокрема фуражна пшениця, кукурудза та соняшниковий шрот, що впливає на витрати на утримання птиці;
- підвищення цін на енергоресурси, зокрема на електроенергію, також сприяє здорожчанню: з настанням холодів зростає споживання електрики для забезпечення комфортних умов для тварин, а також збільшуються витрати на підсвітку через скорочення світлового дня.
Сильна літня спека вплинула на врожайність овочів, що призвело до скорочення пропозиції або зниження якості продукції, пояснив Гопка. Окрім того, зростання вартості пального та енергоресурсів позначається на процесах збору врожаю.
Важливо! Щодо овочів, то, на думку Максима Гопки, сильна літня спека вплинула на загальну врожайність, що пояснюється скороченням пропозиції або зменшенням якості продукції. Водночас аналітик акцентує увагу на збільшенні вартості пального й енергоресурсів, що впливає й на збирання продукції, логістику та подальше зберігання.