Викидати їжу більше не прийнято. Як зростуть ціни після Нового року
Викидати їжу більше не прийнято. Як зростуть ціни після Нового року

Викидати їжу більше не прийнято. Як зростуть ціни після Нового року

Третій рік війни боляче б'є по сімейним бюджетам: споживачі біднішають і вже просто не в змозі купувати товари за нинішніми цінами. А те, що цінники вже не можна вважати адекватними, помітили навіть в АМКУ та почали перевірку обґрунтованості підвищення цін на курячі яйця. Дорожчають не лише продукти, а й інші товари та послуги, а у пенсіонерів, які значну частину пенсій витрачають на ліки, ситуація взагалі патова.

Якщо вірити опитуванням, сьогодні 44% українців економлять на харчах. Економісти кажуть, що всупереч усім діям уряду щодо детінізації економіки, зараз триває зворотний процес: чимало українців підробляють неофіційно, щоб отримати готівку і хоча б закрити базові потреби.

Напередодні свят ціни традиційно зростуть ще більше, але чи варто чекати на подешевшання продуктового кошика в січні? Ці та інші питання Фокус обговорив з експерткою Світового Банка Оксаною Руженковою.

Експорт продуктів: постійно зростає

Сьогодні, коли виробники мало не в один голос кажуть про суттєве скорочення внутрішнього споживання та масовий перехід населення на більш дешеві продукти, нарощування експорту виглядає цілком логічним. З іншого боку, каже експертка СБ Оксана Руженкова, якщо подивитися на динаміку зростання експорту, виникають деякі сумніви, що у виробників насправді все настільки погано, як вони про це говорять.

Важливо Перед святами в Україні очікують подорожчання харчів: які саме продукти піднімуться у ціні

"За 10 місяців 2024 року експорт яєць зріс у півтора рази, твердого сиру – на 41%, хлібобулочних виробів – на 22%, сироватки – на 26%, згущеного молока – більш ніж на 6%, шоколаду – на 13%, – наводить цифри експертка. – При цьому експорт ковбаси збільшився на 28%, а м'ясних консервів – майже вдвічі (+94%). У таких умовах важко говорити про те, що українські виробники продуктів почуваються зовсім погано — все ж таки вони отримують валютну виручку, і чималу".

Виробники за рахунок експортної торгівлі цілком могли б стримати ціни, але не роблять цього
Фото: Getty Images

Враховуючи наведені цифри, виробники за рахунок експортної торгівлі цілком могли б стримати ціни, вважає Руженкова. Але вони не тільки не роблять цього, але й потроху згортають бізнес.

По-перше, побоюються підвищення податків, яке вже ухвалила ВР, але ще не підписав президент. Це безпосередньо торкнеться всього "білого" бізнесу і частково "сірого", які, зокрема, перекладатимуть і далі збільшені витрати на плечі споживачів.

Овочі борщового набору вже стали в Україні "золотими"

По-друге, продовжує експертка, підприємства закладають у ціни проблеми з комуналкою: подорожчання електроенергії, можливі проблеми із водою у разі обстрілів.

І, нарешті, свій внесок робить мобілізація. Критично важливим підприємствам хоч і залишають 50% персоналу, проте не радяться з бізнесом, кого мобілізовувати з 50%-ї квоти. Тобто, замість комірника легко можуть забрати рідкісного вузького фахівця, не переймаючись звіркою наданих підприємством списків.

Овочі та фрукти: дорожчатимуть й надалі

Овочі борщового набору вже стали в Україні "золотими", і продаються вони набагато дорожче, ніж у багатьох європейських сусідів. Наприклад, у той час, як в естонських супермаркетах картопля лежить по 34 центи, а морква – по 33 центи, мінімальні ціни в українських супермаркетах становлять 28,70 грн (в еквіваленті – 66 центів) та 26,80 грн (61 цент) відповідно. При цьому експерти не сумніваються, що овочі дорожчатимуть і надалі.

В естонських супермаркетах морква коштує 33 центи
Фото: Фото Мічковська

"Підвищення цін викликане не лише подорожчанням складових виробництва, а й, як вже говорили вище, перестрахуванням бізнесів, — зауважила Оксана Руженкова у розмові з Фокусом. — Крім того, деякі виробники залишили в полі неприбрані капусту, буряки, бо чоловіки не виходили на збирання, побоюючись, що їх прямо з полів заберуть до армії".

Щодо прогнозів, то ціни на овочі та фрукти різко підніматимуться в період сильних морозів. Якщо в цей час відбуватимуться відключення електроенергії, сховища будуть знеструмлені, відповідно, товар псуватиметься, виробники змушені будуть оперативно збувати некондицію і пропозиція на ринку збільшиться. Збивати зростаючі ціни частково зможе імпорт, але все ж таки на суттєве зниження розраховувати не варто.

Важливо Щоб не замерзнути: 10 корисних продуктів, які зігріють вас цієї зими

Крім того, додає експерт, у низці сегментів почалася серія банкрутств, близько 40% підприємств, які займаються переробкою овочів, зараз шукають інвесторів.

Інформація від "Укрцукру" також не тішить. Днями вони повідомили, що в сезоні 2024/2025 працюватимуть 29 цукрових заводів, тоді як їх в Україні 38.

"Переробка овочів згортатиметься і у 2025 році, — прогнозує Руженкова. — У нас вже цього року неврожай горошку та кукурудзи. Сотні гектарів овочевих полів затоплені та не підлягають відновленню".

Близько 40% підприємств, які займаються переробкою овочів, зараз шукають інвесторів

З позитивних новин — очікування зростання виробництва картоплі наступного року. "Багато картоплярів вже в листопаді розпродали не тільки всю продовольчу, але й насіннєву картоплю, тоді як раніше насіння могли продавати аж до пізньої весни, — каже Оксана Руженкова. — Це свідчить про те, що до сегмента заходять нові промислові виробники. Рентабельність овочівництва сьогодні також напрочуд висока, що пояснює інтерес до неї як великих агрохолдингів, так і фермерів. У будь-якому разі наступного року овочі також не будуть дешевими, бо Україна ще не надолужила втрачені з початку повномасштабної війни і площі, і обсяги".

Молочка дорожчає, м'ясо тримається: що з рештою цін

Ціни на хліб, на думку Руженкової, триматимуться до останнього, бо це базовий продукт, на який не можна підвищувати ціни більш ніж на 5%, не проінформувавши супермаркети за місяць. Тож тут великих стрибків не буде.

Більш-менш позитивні очікування експертів пов'язані з м'ясом, виробники якого почуваються добре.

Важливо Ціни на продукти зростають шаленими темпами: що вже зараз шокує покупців, а що на підході

"Свинарство минулого року показало понад 300% рентабельності, тож сьогодні ціни на свинину тішать, — каже Руженкова. — Якщо раніше свинина продавалася по 250-260 грн, то зараз ту ж лопатку можна взяти по акції по 145-150 грн. Найімовірніше, ціни до Нового року триматимуться приблизно на цьому рівні, тож святковий стіл цілком може бути м'ясним".

Щоправда, додає експерт, перероблене м'ясо – ковбаси та консерви – дорожчатимуть. Стосовно птахівників, які тільки й говорять про подорожчання виробництва та кормів, тут теж все непросто. "Згідно зі звітом МХП, за три квартали 2024 року компанія скоротила виробництво м'яса птиці в Україні на 8%, а в Європі за цей же час збільшила на 11%, — наводить цифри Оксана Руженкова. — Бізнес чудово відчуває кон'юнктуру внутрішнього ринку і готовий не просто якнайбільше відправити на експорт, а й взагалі займатися виробництвом за кордоном".

Чимало покупців можуть дозволити собі продукти тільки по акції
Фото: Фокус

Зросли обсяги експорту і у молочників, при цьому стадо великої рогатої худоби в Україні скоротилося більш ніж на 10%. У зв'язку з цим, зазначила експертка СБ, виникає резонне питання: а що ж залишається на внутрішньому ринку?

"З огляду на серйозне подорожчання вершкового масла в Європі, цілком могли б заробити на експорті і за рахунок цього стримати ціни на внутрішньому ринку, — каже Руженкова. – Але ні: в Україні ціни вже настільки неадекватні, що споживачі масово переходять на спреди".

Що далі: дешевше не буде

Зазвичай експерти дають на грудень-січень традиційні прогнози: у грудні, напередодні Різдва та Нового року, ціни різко підуть вгору, а в січні поступово знижуватимуться. Цього року фахівці налаштовані менш оптимістично та кажуть, що січневого зниження цін, найімовірніше, не буде. Тобто під Новий рік ціни піднімуться практично на все, а потім темпи подорожчання просто сповільняться.

Під Новий рік ціни піднімуться практично на все, а потім темпи подорожчання сповільняться

"Головне – протриматися зиму, а в середині весни вже стане легше, – вважає Оксана Руженкова. — З'являться ранні овочі, зростуть надої, кури почнуть нести яйця. А поки, мабуть, доведеться просто менше їсти. Вже зараз часто бачу, що українці купують овочі "як у Європі": сплачують на касі одну моркву та одну цибулину. Ба більше того: я знаю, що багато хто почав зберігати овочі борщового набору в холодильнику, тому що викидати картоплю або моркву за нинішніх цін стало занадто дорогим задоволенням. Наразі українці практично перестали викидати їжу".

Теги за темою
Гроші продукти ціни експорт
Джерело матеріала
loader
loader