Споживачі по всій країні віддають перевагу молодій та старій картоплі з "незайманою" шкіркою. 24 Канал розповідає, чому фіни їдять неочищену картоплю.
Чому в Фінляндії їдять неочищену картоплю
У фінській культурі молода картопля має особливе значення, її цінують за невеликий розмір і тонку шкірку, що провіщає прихід літа.
Хоча ці ніжні бульби дуже смакують багатьом, варто зазначити, що, за винятком деяких етнічних груп, які проживають переважно в північних регіонах, споживання недозрілої картоплі, особливо з непошкодженою шкіркою, серед населення загалом не є поширеним явищем.
Чим шкідливі картопляні очистки
Картопля використовує свою шкірку як захисний бар'єр, що призводить до утворення глікоалкалоїдів, зокрема соланіну та чаконіну, які можуть бути шкідливими для здоров'я людини. Примітно, що токсична сполука соланін також утворюється, коли бульби починають набувати зеленого відтінку. Ці глікоалкалоїди захищають картоплю від шкідників і хвороб, поки вона ще перебуває в ґрунті, але вони можуть становити небезпеку, якщо їх споживає людина, пише yfe.
Незрілі бульби мають вищий рівень глікоалкалоїдів порівняно з осінньою картоплею, особливо в їхній шкірці. Однак, шкірка молодої картоплі значно тонша, що призводить до того, що більша частина глікоалкалоїдів видаляється під час миття.
Фінські дієтологи дозволяють вживати молоду картоплю з непошкодженою шкіркою, пояснюючи це коротким періодом дозрівання, подовженим світловим днем і технікою посадки в холодний ґрунт, що використовується у Фінляндії.
Чому люди у Фінляндії їдять неочищену картоплю / Unsplash
Експерти зазначили, що допустима межа вмісту глікоалкалоїдів у сирій картоплі встановлена на рівні 200 міліграмів на кілограм. Однак, як виявляється, лише деякі сорти картоплі, що вирощуються в країні, відповідають цьому стандарту безпеки. Тому медичні працівники застерігають від споживання молодої картоплі зі шкіркою, особливо для маленьких дітей.
Споживання картоплі в різних країнах відрізняється
Дослідження кулінарних звичаїв показує, що споживання картоплі в різних країнах суттєво відрізняється. У Фінляндії прийнято чистити картоплю безпосередньо перед подачею на стіл – практика, яку багато європейців вважають незвичною. І навпаки, вживання неочищеної картоплі викликає у декого здивування, підкреслюючи культурні відмінності в приготуванні їжі.
Крім того, тип картоплі, якому надають перевагу в різних країнах, відіграє вирішальну роль у цих традиціях. Історичні фактори призвели до того, що фінська картопля часто має більш жовтий відтінок порівняно з картоплею з Центральної Європи.
Наприклад, у Німеччині споживачі віддають перевагу блідій, майже білій картоплі, тоді як в Іспанії картопля зазвичай у три-чотири рази більша, ніж у Фінляндії, зі значно меншим вмістом крохмалю. Тому офіційні рекомендації щодо харчування різняться в різних країнах.