«Брудна» содова, страчатела і чат-боти — головні тренди у ресторанах у 2025 році
«Брудна» содова, страчатела і чат-боти — головні тренди у ресторанах у 2025 році

«Брудна» содова, страчатела і чат-боти — головні тренди у ресторанах у 2025 році

Майкл Вайтман, ресторатор, президент Baum+Whiteman, вчергове опублікував звіт про тренди у сфері їжі та напоїв у 2025 році.

На це звернула увагу засновниця міжнародного освітнього агентства Food & Success Юлія Чеснокова.

AIN зібрав основні підсумки зі звіту. 

Закусочні повертаються у двох форматах

Етнічні заклади: Little Grenjai і Thai Diner, Golden Diner (китайська кухня) в Нью-Йорку; St. James French в Сан-Дієго і Revelie в Нью-Йорку; Dove's Mexican в Чикаго, прилавки з японською локшиною. «Усі вони процвітають», — пише Вайтман. 

Еко-шик закусочні: Молоді підприємці оживляють традиційні закусочні, використовуючи рослинне мʼясо, домашні страви та високоякісну каву. Цей формат приваблює прогресивну аудиторію, яка шукає стильні та свідомі заклади.

Коктейль року

Limoncello Spritz замінить Negroni, вважає Вайтман.

«Брудна» содова, страчатела і чат-боти — головні тренди у ресторанах у 2025 році - Фото 1

«Ніякої складності, ніяких трав'яних підводних течій, що кидають виклик смаку. Лише лимонна, іскриста поблажливість. Цей аперитив здається непереборним і поширюється по всій території США. Це також дивний, але розумний замінник десерту. Лімончелло-спрітц стане коктейлем 2025 року», — йдеться у звіті. 

Сендвіч року

Традиційні сендвічі отримують оновлення завдяки використанню фокаччі та інноваційних начинок, таких як трюфельний крем та артишоковий спред. 

«Брудні» содові

Цей тренд виник в американському штаті Юта, де розташована найбільша спільнота мормонів (їм заборонено пити каву та алкоголь) — прихильники Церкви Ісуса Христа святих останніх днів.

Брудна содоваФото: Swig

Содові напої поєднують з фруктовими сиропами, кремовими текстурами та вишуканими топінгами. Мережі, що популяризують ці напої називають «мормонськими Starbucks».

Експериментальна кава

Стартапи пропонують гіперперсоналізовані кавові напої. Нові смаки та інгредієнти включають все — від кавуна-чая до карамельного дрипа, часто поєднані з техніками "брудних" содових.

Вайтман переконаний, деякі американські мережі, як Scooters Coffee, 7Brew, Human Bean і Foxtail Coffee можуть скоро потіснити відомий Starbucks.

Смак року

«Swicy» (солодкий + гострий). Ця комбінація смаків захоплює меню ресторанів, від соусів із гарячим медом до десертів із чилі.

Вайтман додає, манія солодко-гострої азійської чи мексиканської кухні почалася не вчора: гострий мед існує вже більше десяти років, медово-гірчичний — 40 років. Цей тренд знову набиратиме популярності у 2025 році.  

Тако, що заслуговує на зірку Michelin

«Брудна» содова, страчатела і чат-боти — головні тренди у ресторанах у 2025 році - Фото 3

«Хтось привів інспектора Michelin у провулок у Мехіко, і, хто б міг подумати, він нагородив зіркою El Califa de León... популярний місцевий кіоск з тако. Їхні тако коштують $3 - $4. Це високі ціни для Мехіко, але ви отримуєте ручні тортильї та справжній стейк на решітці», — пише Майкл Вайтман.

Автентичність вуличної їжі заполоняє ресторанні тренди. А мережі, такі як Taco Bell, інтегрують крос-культурні смаки в свої Crunchwraps, поєднуючи тайські та індійські аромати.

Автентичний посуд?

Заклади подають несумісний вінтажний посуд, щоб продемонструвати свій фокус на якості їжі. А деякі відомі виробники посуду навіть друкують для ресторанів «бабусині візерунки» на міцнішому посуді.

Фрукт року

Інжир стає популярним інгредієнтом як у солоних, так і в солодких стравах — на піці, у сендвічах із фокаччі, вареннях, а також у сиропах для коктейлів.

Трендові слова

  • серед популярних інгредієнтів —  страчатела, палія арктична, джардіньера, дукка;
  • піца в карибському та індійському стилі;
  • чат-боти;
  • динамічне ціноутворення — онлайн-меню, де ціни змінюються в реальному часі.

Розумна кухня SweetgreenФото: Sweetgreen

До того ж мережі Sweetgreen та Chipotle впроваджують так звані «розумні кухні» з роботами для підвищення ефективності та послідовності приготування страв. 

Читайте також: Доходи українських закладів харчування у 2023 році зросли на 120% — дослідження

Джерело матеріала
loader
loader