Ви дізнаєтеся:
Гранат — це смачний і корисний фрукт, однак багато хто відмовляється від його вживання через складнощі в очищенні. Насіння граната не тільки смачне, але й корисне для здоров'я.
Щоб уникнути розкиданих зерен та не пошкодити шкірку, важливо застосовувати правильну техніку очищення. Главред дізнався кілька простих кроків, які допоможуть отримати красиві зернятка граната, не забруднивши руки соком.
Як правильно чистити гранат
Гранатовий сік легко розбризкується, тому рекомендується використовувати техніку занурення фрукта у воду під час очищення. Вам знадобиться лише гострий ніж та кілька хвилин терпіння, пише Wikihow.
- Виріжте верхню частину плоду. Зріжте кінчик, що нагадує квітку, ножем під невеликим кутом. Видаліть конусоподібний шматок фрукта.
- Відріжте ніжку знизу. Переверніть гранат і знайдіть маленьку коричневу плодоніжку. Обережно зріжте її.
- Поріжте шкірку уздовж ребер. Огляньте плід і знайдіть природні виступи на шкірці. Проріжте шкірку вздовж кожного ребра, не торкаючись м’якоті.
- Розділіть гранат руками. Акуратно відокремте частини фрукта руками, використовуючи розрізи як орієнтир.
Дивіться відео, як швидко почистити гранат:
Як очистити гранат від кісточок
Очищати гранат від кісточок не потрібно. Кісточки граната їстівні та навіть корисні. Вони містять клітковину, яка покращує травлення. Якщо ж ви все ж хочете їх видалити (наприклад, для приготування соку), то це практично неможливо зробити без втрати частини м'якоті. Тому, краще вживати гранат разом з кісточками.
Як почистити гранат за 6 кроків
Крок 1: Помістіть часточки граната в миску з водою. Наповніть велику миску теплою водою так, щоб шматочки граната повністю занурились у воду. Якщо ваша миска маленька, кладьте по кілька часточок одночасно. Якщо насіння випадало при відкритті, додайте його також у воду. Тепла вода допомагає розм’якшити білу серцевину всередині плоду, що полегшує відрив насіння.
Крок 2: Натисніть на краї часточок, щоб відкрити плід і вивільнити насіння.
Крок 3: Переверніть частину граната і тримайте над водою. Ударте по ній тильною стороною ложки, щоб вибити ще більше насіння. Повторюйте кілька разів, поки більшість насіння не випаде.
Крок 4: Після того, як більшість насіння випаде, переверніть часточку і вручну видаліть зерна, які залишилися.
Крок 5: Використовуйте шумівку або сито, щоб вийняти білу серцевину з води. Зерна граната повинні опуститися на дно, а біла серцевина залишатиметься на поверхні.
Крок 6: Злийте воду через друшляк або обережно через невелику щілину, залишену в мисці.
Після цього ваші зерна граната готові до вживання. Зберігати їх можна в герметичному контейнері в холодильнику до 5 днів або заморозити на 3 місяці.
Чи потрібно їсти гранат із кісточками
Кісточки гранату абсолютно безпечні для вживання і навіть корисні для здоров'я. Вони містять клітковину і антиоксиданти, які сприяють нормалізації травлення і покращенню стану шкіри. Кісточки можуть бути трохи твердішими, але їх не потрібно відокремлювати від зерен.
Чи можна мочити гранат у воді
Метод очищення граната у воді є дуже ефективним. Він дозволяє мінімізувати бризки соку та швидко відокремити зерна від шкірки та перегородок. Вода також допомагає видалити залишки білих перегородок, які можуть гірчити.
Вас також може зацікавити:
Що таке wikiHow?
wikiHow - онлайн-проєкт, який займається просвітою людей з приводу різних лайфхаків та інших дрібниць, корисних для життя. Станом на травень 2024 року на YouTube-канал проєкту підписано 577 тисяч осіб.