Шеф-кухар Валентина Кущ показала, як приготувати смачний український маківник – завиванець (або рулет) із мʼякого дріжджового тіста з маковою начинкою.
Для тіста нам знадобляться такі інгредієнти:
- 300 г борошна
- 150 г молока
- 50 г цукру
- 1 яйце
- 12 г живих дріжджів
- дрібка солі
- ванільний цукор - за бажанням
- 25 г олії
- 25 г вершкового масла
Для макової начинки:
- 150 г маку
- 80 г цукру
- 200 г молока
- 50 г вершкового масла
- за бажанням можна додати 50 г горіхів
Для змащування маківника нам знадобиться один яєчний жовток + 1 ст.л. молока.
Спершу потрібно приготувати начинку, можна навіть зробити це заздалегідь, а потім зберігати готову макову начинку в холодильнику.
До промитого маку додаємо молоко, цукор та уварюємо до випаровування рідини (приблизно пів години). В кінці додаємо вершкове масло та перебиваємо макову масу блендером.
Для тіста спершу робимо опару: змішуємо тепле молоко, дріжджі, цукор і 50 г борошна та лишаємо на 20 хвилин. Після цього додаємо яйце, сіль, олію, масло, решту борошна, сіль, ванільний цукор і замішуємо тісто.
"Воно має трішки липнути до рук, далі після вистоювання воно стане більш піддатливе та еластичне, але можете додати борошна, та тільки 20-30 г", – пояснила шеф-кухар.
Готове тісто накриваємо рушником і лишаємо в теплому місці на годину. Після цього розкачуємо тісто в прямокутник, змащуємо маковою начинкою, лишаючи один довгий край без начинки. Трішки підгортаємо краї та загортаємо рулет.
Даємо маківнику постояти 20 хвилин у теплі, потім змащуємо сумішшю жовтка з молоком та випікаємо в розігрітій до 180 градусів до румʼяності (приблизно 30 хвилин).
Останні новини України:
Салат "Олівʼє" по-новому: переможниця "Мастер Шеф" дала оригінальний рецепт.
Солоний чизкейк із крабовими паличками: рецепт простої та суперсмачної закуски.
Бананові панкейки для сніданку: простий рецепт від зірки шоу "Мастер Шеф" і "Супермама".