Люди, які п’ють ранкову каву, мають менший ризик серцевих захворювань
Люди, які п’ють ранкову каву, мають менший ризик серцевих захворювань

Люди, які п’ють ранкову каву, мають менший ризик серцевих захворювань

Дослідження понад 40 000 дорослих американців показало, що час споживання кави, ймовірно, так само важливий, як і кількість кави, яку ми споживаємо, коли йдеться про продовження життя. Дослідження базується на попередніх дослідженнях, які пов’язують помірне споживання кави з різними перевагами для здоров’я, включаючи зниження ймовірності діабету 2 типу, серцевих нападів та інсультів.  У той час як попередні дослідження зосереджувалися на тому, скільки кави люди споживають, у цьому дослідженні було зосереджено увагу на тому, коли вони її п’ють, і результати можуть спонукати деяких людей переглянути свій звичний спосіб вживання кави.

Час вживання кави та наслідки для здоров’я

«Дослідження показують, що вживання кави не підвищує ризик серцево-судинних захворювань і, здається, знижує ризик деяких хронічних захворювань», — пояснив Лу Ці, професор Школи громадської охорони здоров’я Університету Тулейна. 

«Враховуючи вплив кофеїну на наш організм, ми хотіли перевірити, чи впливає час доби, коли ви п’єте каву, на здоров’я серця».

Разом зі співробітниками Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Т. Чана та Університету Джорджа Вашингтона Ці проаналізував моделі споживання кави серед десятків тисяч дорослих. Експерти розділили тих, хто п’є каву на дві ключові групи: тих, хто п’є каву вранці, які споживають більшу частину кави між 4:00 і полуднем (36% учасників), і тих, хто п’є цілий день, які розподіляють споживання кави з ранку до дня. вечір (14% учасників). Решта 48% взагалі не пили каву.

Найбільше користі має ранкова кава

Експерти виявили, що найбільше користі мають ті, хто приймає кофеїн рано вранці. Дослідження спостерігало за учасниками трохи менше 10 років. Аналіз показав, що у тих, хто п’є ранкову каву, ризик смерті від будь-якої причини був на 16% нижчий, а ризик смерті від серцевих захворювань – на 31% порівняно з людьми, які не вживали кави. Навпаки, люди, які постійно пили каву протягом дня, не показали значного зниження смертності.

Дослідження, опубліковане в European Heart Journal, також показало, що ці переваги були найсильнішими при помірному споживанні. Серед любителів ранкової кави ті, хто випивав дві-три чашки кави на день, знизили ризик смертності від усіх причин на 29% порівняно з людьми, які не п’ють. Навіть ті, хто багато споживає каву (більше трьох чашок на день), продемонстрували зниження ризику смертності на 21%, тоді як люди, які п’ють мало кави (одна чашка або менше), спостерігали зниження на 15%. 

Потужна користь для здоров’я серця

Переваги були особливо помітні для здоров’я серця: у тих, хто п’є помірно вранці, зафіксовано зниження смертності, пов’язаної з серцем, на 48%, у тих, хто сильно п’є, на 39%, а в тих, хто п’є мало, – на 35%. Ці асоціації залишалися сильними навіть після того, як вчені врахували інші фактори, такі як вік, стать, раса, дохід, освіта, статус куріння та існуючі стани здоров’я.

Читайте також -  Якщо ви їсте рибу або будь-які морепродукти, ви, ймовірно, їсте мікропластик

«Це перше дослідження, яке перевіряє схеми часу вживання кави та результати для здоров’я», — сказав Ці. «Наші результати показують, що важливо не тільки те, чи ви п’єте каву або скільки ви п’єте, але й час доби, коли ви п’єте каву. Зазвичай ми не даємо порад щодо часу в наших дієтичних рекомендаціях, але, можливо, нам варто подумати про це в майбутньому».

Чому ранкова кава може бути найкращою

Дослідники пропонують два основні механізми, щоб пояснити, чому ранкова кава може мати більш виражену користь.  По-перше, пізнє вживання кави може порушити циркадні ритми організму, пригнічуючи вироблення мелатоніну, гормону, який є ключем до регуляції циклів сну та неспання та пов’язаний зі здоров’ям серцево-судинної системи.  Попередні дослідження показали, що споживання великої кількості кави вдень або ввечері може знизити нічний рівень мелатоніну на 30%. По-друге, протизапальна дія кави може виявитися більш корисною вранці, коли маркери запалення в організмі мають тенденцію до піка. Вживання кави в цей час може доставити її протизапальні сполуки саме тоді, коли організм може їх найбільш ефективно використовувати.

Більш глибокий погляд на користь кави

Дослідження показало низку цифр, що демонструють зниження ризику смертності для різних рівнів споживання серед любителів ранкової кави. Деякі дивуються, чому загальна перевага тих, хто п’є вранці (на 16% нижчий ризик смертності), видається меншою, ніж перевага для підгруп (15%, 29% або 21% нижчий ризик).  Ця розбіжність виникає через контрастні аналітичні методи. Коли дослідники розділили тих, хто п’є ранкову каву, за кількістю випитих чашок, вони вловили нюанси, які неможливо було б порівняти.  Обидва аналізи підтверджують, що ранкова кава допомагає знизити ризик смертності, але розбивка на підгрупи відкриває більш детальну картину.

Наслідки для громадського здоров’я

Оскільки кава входить до числа найпопулярніших напоїв у світі, ці висновки можуть спонукати любителів кави переглянути не лише те, скільки вони п’ють, а й коли вони її п’ють.  Дієтичні рекомендації США на 2015-2020 роки вже визнають помірне споживання кави сумісним зі здоровим способом життя. Цей свіжий погляд на вибір часу пропонує подальші шляхи оптимізації переваг кави для здоров’я. Дослідження не може довести остаточний причинно-наслідковий зв’язок, і вчені застерігають, що необхідні додаткові дослідження. З усім тим, для тих, хто хоче максимізувати потенційні переваги кави для здоров’я – особливо щодо довголіття та здоров’я серця – ранкове вживання може бути ідеальним вибором.

Підкреслюючи, як час може вплинути на корисний ефект кави, дослідження відкриває нові питання для подальшого дослідження. Чи може додаткова післяобідня чашка скасувати деякі переваги ранкової кави? Чи слід у майбутніх дієтичних рекомендаціях вказувати час у своїх рекомендаціях?  Поки любителі кави досліджують ці можливості, стає зрозумілим одне: ранок може бути ідеальним часом, щоб насолодитися першою чашкою.

Джерело матеріала
loader
loader