Сало буде м’яким, ароматним і смачним: 5 найголовніших правил засолювання в домашніх умовах
Сало буде м’яким, ароматним і смачним: 5 найголовніших правил засолювання в домашніх умовах

Сало буде м’яким, ароматним і смачним: 5 найголовніших правил засолювання в домашніх умовах

Сало – це національний український продукт, який високо цінується за свої поживні властивості та здатність насичувати організм енергією, особливо в холодну пору року.

Процес засолювання сала вимагає особливої уваги до деталей і дотримання певних правил. Щоб продукт вийшов ніжним і смачним, а також довго зберігався, треба дотримуватися певної технології його приготування і зберігання.

Як правильно засолювати сало, щоб воно було смачним та ніжним

  • Правило №1. Треба правильно вибрати продукт, найкраще брати свіже домашнє сало. Промислове чи заморожене не підходить для засолювання, бо не матиме бажаних смакових якостей і ніжної текстури.
  • Правило №2. Необхідно правильно визначити розмір шматків для засолювання. Оптимальні параметри становлять близько 15 см довжини і 10-15 см товщини. Занадто дрібні шматки, хоча й просолюються швидше, не зможуть повноцінно увібрати аромат спецій і не набудуть бажаної ніжності. А завеликі шматки треба просолювати значно більше часу.
  • Правило №3. Дотримання технології засолювання. Тривалість процесу безпосередньо залежить від кількості м'ясних прожилок у салі: чим їх більше, тим довше треба солити продукт. Сало для засолювання має бути сухим, потім його треба повністю покрити сіллю. Під час укладання шматків треба насипати солі на дно ємності, покласти сало і засипати його зверху. На початковому етапі зі спецій рекомендується використовувати тільки чорний перець або суміш перців, а часник і лавровий лист додати на третій день засолювання.
  • Правило №4. Важливо дотримуватися температурного режиму і часу засолювання. Перші два дні сало варто тримати за кімнатної температури, до +25 градусів. На третій день шматки сала треба загорнути в пергамент чи марлю і перекласти в прохолодне місце. Час засолювання варіюється від 6-7 днів для шматків до 14-15 сантиметрів, для більших шматків треба до 7-8 днів.
  • Правило №5. Правильне зберігання засоленого сала має вирішальне значення для його смакових властивостей. Після засолювання не треба повністю знімати сіль зі шматків, просто видаліть надлишки ножем. Для тривалого зберігання сало треба загорнути в пергамент і заморозити. Не слід використовувати для зберігання поліетиленові пакети чи пластикові ємності.

Які продукти в жодному разі не можна запікати у фользі: про це варто знати

Що ще підійде для хрусткого панірування, окрім сухарів і борошна: 4 найкращі варіанти

Джерело матеріала
loader
loader