Ріпчаста цибуля, яка є однією з основних складових багатьох страв, протягом року подорожчала майже на 10%. Така тенденція пов’язана з кількома чинниками, що вплинули на її собівартість і доступність, повідомляє Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку «Шувар» у Львові.
Чому зросли ціни?
- Суха та посушлива погода знизила врожайність цибулі, що зменшило обсяги продукції на ринку.
- Подорожчання добрив і пального призвело до значного підвищення собівартості вирощування.
- Військові дії ускладнили транспортування, що підвищило витрати на доставку продукції.
- Ціни на енергоносії зросли, що збільшило витрати на зберігання цибулі в овочесховищах.
Попри подорожчання, попит на цибулю на ринку «Шувар» не скоротився. Її важливість у кулінарії забезпечує стабільні закупівлі як домогосподарствами, так і закладами громадського харчування.
- Дефіциту цибулі немає. Постачальники забезпечують ринок необхідними обсягами, у тому числі за рахунок імпорту.
- Ресторани та харчова промисловість. Великі споживачі продовжують купувати звичні обсяги для своєї діяльності, адже цибуля є незамінною в багатьох стравах.
За словами експертів, найближчим часом значного зростання цін не очікується. Поточна пропозиція задовольняє попит, забезпечуючи стабільність цін.
Однак навесні можливе подорожчання через:
- скорочення запасів у сховищах;
- збільшення попиту у новому сезоні;
- вплив погодних умов на новий врожай.
Нагадаємо,ціновий зашморг затягується на шиї споживачів: чи варто сподіватись на подорожчання продуктів найближчим часом
Раніше ми розповідали про крупи, фрукти та напої: наскільки змінились ціни на популярні продукти за рік
Також, ціни стабілізувалися, але краще наїдатися наперед: яйця стали доступнішими — не факт, що надовго