Зазвичай "борщовий набір" починає дорожчати ближче до весни, коли пропозиція зменшується і якість продуктів погіршується. Але не цього сезону, який досі "видихає" минулорічну спеку. Про це у своїй статті пише Лариса Гук, експерт у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА", - "У зоні ризику: які продукти подорожчають найбільше й на скільки".
Авторка посилається на аграрних чиновників, які кажуть, що підстав для здешевлення продуктів немає.
"Теперішні ціни є орієнтиром із певним потенційним подорожчанням ближче до весни відсотків на 15, бо додадуться накладні витрати на зберігання", - вважає вона.
Споживачі через це будуть змінювати свої вподобання та харчові звички. Так, слід очікувати збільшення попиту на крупи та макаронні вироби. Також імовірно, що зросте кількість охочих вирощувати овочі в межах особистого господарства. Є ще одна тенденція, яка набиратиме оберти - ритейл почне розбудовувати овочесховища, бо влада обіцяє сприяння та підтримку.
Ціни
Серед традиційного набору овочів для борщу найпомітніше зростає в ціні морква. У середньому в столичних супермаркетах моркву можна придбати за 40 грн/кг.
Маємо картоплю від 27 до 60+ грн/кг. Це магазини. Базар тримає планку 30–45 грн/кг від жовтня-листопада. Урожай картоплі зібрали менший, однак достатньо, аби вистачило для потреб усіх верств споживачів.
Капуста — вже майже 40 грн/кг. Є молода — по 60. Буряк — у районі 20 грн/кг, цибуля — по 14–15.
З іншими матеріалами авторки можна ознайомитися за посиланням.