Перші страви - зайві, а що натомість? Нутриціологи пропонують революційні зміни в шкільному меню
Перші страви - зайві, а що натомість? Нутриціологи пропонують революційні зміни в шкільному меню

Перші страви - зайві, а що натомість? Нутриціологи пропонують революційні зміни в шкільному меню

Питання про обов’язковість перших страв у раціоні школярів набирає популярності серед експертів з харчування. Членкиня Асоціації нутриціологів України Ірина Гізбрехт вважає, що супи та борщі не є необхідними в шкільному меню.

Гізбрехт зазначає, що супи, особливо з картоплею, швидко створюють відчуття ситості. Це може призводити до того, що діти відмовляються від більш поживних страв, як-от каша чи гарнір із м’ясом або рибою. Саме каші, багаті на складні вуглеводи, забезпечують тривалу енергію, необхідну для навчання.

Дитяче харчування у школі / фото: веб-портал Чернігівської міської ради

"Міф про обов’язковість рідкої їжі давно спростований. Для збалансованого харчування дітям потрібні складні вуглеводи, білки, жири та клітковина, а не обов’язково суп чи борщ", – пояснює нутриціолог.

На думку фахівчині, замість супів краще залишити гарнір із м’ясом або рибою та додати салат із сезонних овочів. Такий підхід забезпечить школярів необхідними макро- та мікронутрієнтами.

Дитяче харчування у школі / фото: Рівне Вечірнє

Інша проблема – складне й незвичне меню. Наприклад, страви на кшталт борщу зі сливами чи салату з кабачками можуть викликати у дітей не лише негативну реакцію, але й травлення.

Гізбрехт наголошує, що організм дитини пристосовується до типового для неї раціону. Різкі зміни у харчуванні можуть спровокувати дискомфорт.

Раніше ми розповідали, що майже як космонавтів: вихователів дитсадочків ретельно перевірятимуть, перш ніж допустити до роботи - умови конкурсного відбору

Також, розділити двієчників та відмінників: навчання школярів пропонують радикально змінити

Джерело матеріала
loader
loader