Скільки днів можна зберігати борщ у холодильнику
Скільки днів можна зберігати борщ у холодильнику

Скільки днів можна зберігати борщ у холодильнику

Борщ є головною та улюбленою першою стравою кожної української сім'ї.Часто його варять у великій каструлі, щоб ним можна було пообідати і наступного дня. Дехто це робить спеціально, бо смак цієї страви більш виразніший через добу.Але термін зберігання борщу, навіть в холодильнику, досить обмежений, пише zberihannya.Розповімо, як довго можна зберігати борщ в холодильнику, щоб його можна було їсти.Загальні рекомендації по тривалості зберігання борщу - не довше 24 годин, за температури 2-5 градусів. Однак на термін зберігання борщу впливає не тільки температура, а й інші фактори, через які борщ може зберігатися довше, до 72 годин - хоча це може вплинути на його смак.Що впливає на термін зберігання:Склад страви - деякі продукти мають властивості консервантів, тож подовжують термін зберігання, деякі - навпаки.Свіжість та якість складників - страва буде довше зберігатися, якщо обрані продукти свіжі та незіпсовані, інакше борщ досить швидко скисне.Посуд, в якому зберігається борщ - не кожна тара призначена для тривалого зберігання продуктів.Умови охолодження борщу - якщо помістити неостиглий борщ в холодильник, це може призвести і до псування техніки, і до псування продуктів внаслідок недостатнього охолодження.Оптимальну тривалість зберігання варто визначати, спираючись на продукти з найменшим можливим терміном зберігання. Крім того, деякі продукти, хоча і не псуються, втрачають смак - цей фактор також варто враховувати, якщо хочете, щоб борщ був не тільки їстівний, а й смачний.Борщ на м'ясному бульйоні може зберігатися до 3 днів.Борщі з копченостями - не більше 2 днів.Борщ на грибному бульйоні може зберігатися лише добу, адже гриби псуються швидко.Сіль, оцет та лимонний сік - природні консерванти, які можуть подовжити термін зберігання борщу. Та водночас не варто додавати надмірно багато цих інгредієнтів, окрім того, до їхнього використання є певні рекомендації - наприклад, оцет додається не в рідину, а в засмажку.Борщ з квашеною капустою може зберігатися до 2 днів, до того ж матиме більш насичений смак. А от свіжа капуста, навпаки, через 1 день вже втратить смак.Свіжа зелень, а також такі овочі як ріпа та кабачок швидко втрачають текстуру, тому борщ з такими овочами краще з'їсти протягом доби. А зелень краще додавати безпосередньо перед вживанням, до тарілки.Характерний різкий кислий запах, який посилюється при кип'ятінні борщу.Зміна кольору - потемнішання або втрата червоного відтінку.Піна чи бульбашки на поверхні борщу, яких стає більше під час кип'ятіння.Борщ краще збереже свій смак та якості при дотриманні наступних рекомендацій:Під час приготування борщу знімайте з поверхні піну - в ній можуть розмножуватися мікроорганізми.Готовий борщ має настоятися приблизно 30-50 хвилин, після цього його треба охолодити або на балконі взимку, або помістивши на годину каструлю з ним у миску з холодною водою.Краще надати перевагу попередньо простерилізованому та неушкодженому емальованому або керамічному посуду, аніж пластиковим контейнерам.Посуд для зберігання має бути герметичним, жодних сторонніх предметів всередині бути не має.Температура в холодильнику не повинна перевищувати 5 градусів.При вживанні охолодженого борщу, коли він буде з'їдений не весь, корисніше розігріти окремо лише порцію, а не всю каструлю.

Джерело матеріала
loader