Фундук багатий на безліч вітамінів, мінералів, фітостеролів і антиоксидантів.Він позитивно вплине на ваш організм, якщо його додати до раціону, розповідає дієтологиня Карина Толентіно Very well healthДовгострокове споживання горіхів пов'язане з меншим набором ваги або ожирінням. Горіх підвищує ситість, окислюваність та термогенез, а ще поліпшує харчування.Фундук містить мононасичені жири, які сприяють здоров'ю серця. Часте вживання горіхів пов'язане з нижчим ризиком ішемічної хвороби серця і зниженням чинників ризику серцево-судинних захворювань.Деякі рандомізовані контрольовані дослідження показали, що вживання горіхів може сприяти:зниженню резистентності до інсуліну;поліпшення кров'яного тиску;поліпшення функції ендотелію;поліпшення ліпідного профілю;зменшення запалення та оксидативного стресу.Фундук здатний ефективно вгамувати апетит, оскільки багатий на клітковину та білок. Ці горіхи можуть замінити ультраоброблені закуски, як-от чипси, які мають менше користі для здоров'я та часто призводять до значних стрибків і перепадів цукру в крові, залишаючи відчуття голоду незабаром після їхнього вживання.Нерозчинна клітковина, що міститься у фундуку, допомагає кишківнику вбирати воду і збільшує об'єм відпрацьованих продуктів, прискорюючи їхнє проходження і виведення. Це допомагає запобігти закрепам і може знизити ризик виникнення деяких видів раку травної системи.Фундук можна їсти сирим або смаженим. Обсмажування фундука знижує вміст афлатоксинів - токсинів, що виробляються певним грибком, що робить його безпечнішим для вживання, ніж сирий фундук.Деякі дослідження показали, що лушпиння фундука містить велику кількість антиоксидантів. Лушпиння відходить саме по собі після обсмажування, і його зазвичай видаляють і викидають. Автори дослідження 2023 року вважають, що збереження лушпиння або вживання його окремо для збереження антиоксидантів може бути корисним.А от солоний фундук збільшує споживання натрію, що може сприяти розвитку високого кров'яного тиску. Крім того, він може пересушити слизову оболонку рота і викликати невелике запалення.Фундук належить до сімейства лісових горіхів. Наявність алергії на один горіх не обов'язково означає, що у вас буде алергія на інші, але це часто буває. Крім того, близько 30% людей, які страждають на алергію на арахіс, також мають алергію на лісові горіхи.Якщо ви ніколи раніше не куштували фундук, почніть з невеликої кількості, щоб виключити реакцію. Вживання занадто великої кількості горіхів може призвести до харчової токсикоінфекції, симптоми якої можуть варіюватися від легкого до важкого захворювання.