![Три гіпотези, чому піцу випікають круглої форми](https://thumbor.my.ua/zQtgtycI6xzxIrP77VeF1DCNTxY=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Ff08a1086fdff4a40d0d02e758cb5d88c.jpg)
Три гіпотези, чому піцу випікають круглої форми
Щорічно 9 лютого відзначають Міжнародний день піци. В цієї простої і водночас смачної та ситної страва є мільйони прихильників по всьому світі.Чому піца саме кругла — цікавить багатьох її шанувальників.Однозначну відповідь на це запитання так і не було знайдено.Піца, схожа на сучасну, з'явилася в XVI столітті в італійському місті Неаполь. Її називали "коржем бідних": селяни змащували тісто салом або маслом, посипали часником і сиром, пекли й перекушували між роботою.Потім торговці придумали нарізати піцу рівними трикутниками, адже по шматочках їжу було розпродати простіше.Gazeta.ua розповість про три гіпотези, чому піца круглої форми.З давніх часів коло має сакральне значення. Вважається, що воно є уособленням світла, сонця та життя загалом. На думку людей, які проживали на планеті тисячі років тому, усі предмети та вироби круглої форми мають позитивний вплив на енергетику та загальний стан людини. У зв'язку з цим більшість страв, особливо випічки, тієї епохи, серед яких і піца, отримали форму круга.Страва, що стала прототипом сучасної піци, вперше була приготована ще у Стародавній Греції. Тоді замість стандартних тарілок використовувалися круглі коржики, які можна було їсти. Поступово відбулася трансформація цього способу подачі їжі в повноцінну поживну страву. До столу її подавали в гарячому вигляді.Піцу робили круглою, щоб після перекладання між посудинами вона не втратила своєї форми та залишалася цілою, презентабельною та привабливою й після сервірування столу.Для приготування перших версій піци в Італії не користувалися качалкою. Сучасні піцамейкеритакож не використовують цей інструмент.Для отримання потрібної основи тісто підкидається вгору, розтягується, розкручується. Дія відцентрової сили впливає на створення форми коржа, яка зрештою стає круглою. При цьому не потрібно розкатане тісто обрізати, надаючи йому традиційного вигляду. Відповідно витрати скорочуються.Піца, яка не має гострих кутів, під час випікання в печі чи духовці не пригорає, що є ще одним аргументом на користь стандартної, добре всім відомої форми.Рівний колір коржа, відсутність черствих країв вказують на якість продукту й забезпечують естетичний зовнішній вигляд.
![loader](/files/images/preloader.gif)