![Від йогуртів до безлактозного молока: українцям пояснили, в якій "корисній" молочці найбільше хімії](https://thumbor.my.ua/IFKtoeK9tk2yFshekpzF30MhT4M=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fb79db860061537dd4dfdcffc38a4e4cf.jpg)
Від йогуртів до безлактозного молока: українцям пояснили, в якій "корисній" молочці найбільше хімії
Українцям розповіли, в якій корисній молочці найбільше "хімії".
Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі РБК-Україна (проєкт Styler).
Хоча молочні продукти є важливою частиною здорового харчування, важливо розуміти, що не всі вони однаково корисні. У сучасному виробництві часто використовуються різні добавки, які можуть знизити поживну цінність продукту.
Зокрема, це стосується йогуртів із фруктовими добавками. У них виробники нерідко додають штучні компоненти: ароматизатори для посилення смаку, барвники для привабливого кольору, крохмаль для густоти, а також значну кількість цукру. Усе це суттєво змінює властивості спочатку корисного молочного продукту.
![Ціни на молочку в Україні](https://thumbor.my.ua/CZKCE6TtbgwXBCFGqJTTOQL6RnY=/600x/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F8c7ed009ebb82d2432e696889e5a4e97.jpg)
Окремої уваги заслуговують плавлені сирки, які, незважаючи на свою популярність, далекі від натурального продукту. У процесі їх виробництва використовується безліч хімічних добавок – фосфати для консистенції, емульгатори для однорідності та консерванти для тривалого зберігання. Від справжнього сиру в них залишилося дуже мало, тому краще відмовитися від їх купівлі.
Що стосується згущеного молока, то тут покупців часто вводять в оману. Замість класичного продукту з молока та цукру на полицях можна зустріти підробки з рослинними жирами та штучними підсолоджувачами. Такий продукт не лише втрачає корисні властивості, а й стає джерелом зайвих калорій.
Глазуровані сирки також викликають питання у дієтологів. Їхній склад часто містить пальмову олію, штучні загусники й ароматизатори, а також шкідливі трансжири. Більш здоровою альтернативою буде звичайний сир із додаванням свіжих фруктів або ягід за смаком.
Безлактозне молоко, хоча й допомагає людям із непереносністю лактози, також не позбавлене недоліків. Для його виробництва використовуються спеціальні ферменти та стабілізатори, що змінюють початковий склад молока. Особливо уважними варто бути з рослинними аналогами молока, куди часто додають додатковий цукор.
Щоб обрати дійсно якісні молочні продукти, варто дотримуватися кількох простих правил:
- Перше і найважливіше – уважно вивчайте склад. Справжній якісний молочний продукт повинен містити мінімум інгредієнтів – лише молоко та закваску для кисломолочних продуктів.
- Звертайте увагу на термін зберігання. Чим він коротший, тим вища ймовірність, що продукт не містить великої кількості консервантів. Тривалий термін придатності зазвичай досягається за рахунок додавання консервантів.
- І нарешті, намагайтеся купувати продукцію місцевих виробників, особливо ту, що не містить штучних ароматизаторів і підсолоджувачів. Такі продукти зазвичай свіжіші та натуральніші.
Нагадаємо, експерти пояснили, як зростання акцизів на пальне вплине на вартість основних продуктів.
![loader](/files/images/preloader.gif)