Не спішіть викидати: що можна зробити з черствого хліба
Не спішіть викидати: що можна зробити з черствого хліба

Не спішіть викидати: що можна зробити з черствого хліба

Перевірені методи допоможуть "оживити" будь-яку засохлу буханку.

Ви дізнаєтесь:

Мабуть, з усіма бувало таке, що ви купуєте буханець хліба, плани змінюються, і ви його не використовуєте, а через кілька днів він засихає і черствіє. Але не спішіть його викидати, адже є спосіб, який допоможе повернути його "до життя".

Главред вирішив розібратись, як черствий хліб зробити м'яким.

Чому хліб черствіє

Хліб черствіє через крохмаль, який знаходиться в ньому. Зокрема, ретроградація крохмалю - це хімічні зміни, які відбуваються в готовому крохмалі, коли він охолоджується або зберігається протягом тривалого часу. Крохмаль починає змінювати свою форму, поглинаючи воду з хліба, що дозволяє йому кристалізуватися, пише Martha Stewart.

Як розм'якшити черствий хліб

Засохлому буханцю можна допомогти. Все, що вам потрібно, це вода і духовка або мікрохвильова піч.

Вода - це антидот для хліба, який висох. Вона забезпечує вологу, яку молекули крохмалю можуть знову поглинути, тому вона є необхідною частиною процесу розм'якшення. Водночас, нагрівання хліба перетворює вологу на пару, яка ще більше розм'якшує кристалізовані молекули і робить хліб смачнішим.

Незалежно від того, чи використовується духовка або мікрохвильова піч, поєднання тепла і води допомагає рівномірно розподілити вологу.

Як розм'якшити черствий хліб в духовці

Духовка найкраще підходить для цілих батонів. Окремі шматочки мають набагато більше шансів пересохнути при використанні цього методу. Щоб "оживити" черствий хліб у духовці, потрібно близько 15 хвилин. В результаті ви отримаєте м'яку всередині і хрустку зовні буханку.

Для цього методу потрібно розігріти духовку. Помістити буханець хліба під проточну воду на кілька секунд. Щільно загорнути хліб у фольгу та поставити в духовку на 10 хвилин.

Як розм'якшити черствий хліб в мікрохвильовій печі

Цей метод найкраще підходить для невеликих буханців та окремих скибок хліба.

Змочіть кілька паперових рушників під водою. Відіжміть їх від вологи, але переконайтеся, що рушники ще досить вологі. Загорніть хліб у паперові рушники. Поставте в мікрохвильову піч на високу потужність на 10-30 секунд.

Не спішіть викидати: що можна зробити з черствого хліба
Як зберігати хліб / Інфографіка: Главред

Читайте також:

Що відомо про Martha Stewart

На сайті MarthaStewart.com можна знайти перевірені до досконалості рецепти, проєкти "зроби сам", ідеї для садівництва, легкі розважальні поради, а також різні рекомендації щодо краси. Марта Стюарт, засновниця, допомагає читачам зробити всі аспекти повсякденного життя трохи простішими та красивішими.

Джерело матеріала
loader
loader