/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F1f8a0dc85e1b4b445db2a3b1d6855dcb.jpg)
Сіль - тихий вбивця: вчені довели зв'язок із тяжким захворюванням нирок
Надмірне вживання солі може призвести не тільки до загострення гіпертонії чи набряків – а й призвести до розвитку небезпечного захворювання нирок.
Про це свідчать результати масштабного дослідження вчених із Університету Тулейн у США, опубліковані у журналі JAMA Network.
Аналізуючи дані понад 465 тисяч дорослих британців, вчені виявили чіткий зв'язок між звичкою постійно підсолювати страви та підвищеним ризиком хронічної хвороби нирок.
Причому цей ефект зберігався навіть з урахуванням таких факторів як вік, стать, індекс маси тіла, наявність цукрового діабету чи серцево-судинних захворювань.
За 11 років спостережень у 22 тисяч учасників розвинулася хронічна хвороба нирок. І серед них було достовірно більше за тих, хто завжди солив їжу понад норму. Тобто зв'язок між двома факторами очевидний.
Експерти пояснюють це тим, що надлишок солі порушує водний баланс в організмі, змушуючи нирки працювати на межі можливостей виведення зайвої рідини. В результаті вони швидше зношуються і втрачають фільтрувальну здатність.
Отже, дослідники радять зменшити додавання солі в їжу, щоб знизити ризик розвитку вкрай небезпечної патології.
Раніше ми повідомляли, що замінник цукру у напоях може провокувати проблеми із серцем.
