Великий піст: правила харчування по днях
Великий піст: правила харчування по днях

Великий піст: правила харчування по днях

Великий піст: правила харчування по днях

Під час посту віряни повинні дотримуватися певних обмежень в їжі.

3 березня у християн східного обряду розпочинається Великий піст, який є духовною підготовкою до Воскресіння Христового. В цей період не можна вживати страви з м'яса, яйця, молочні продукти, а також дотримуватися інших обмежень.

Що не можна їсти у Великий піст

У Великий пост забороняється вживати такі продукти:

  • М'ясо – сюди входить будь-яке м'ясо, включаючи червоне м'ясо (яловичина, свинина, баранина), птицю (курятина, індичатина, качка, гуска) та дичину. Не можна їсти також ковбаси, сосиски, паштети, напівфабрикати з м'ясом, смалець.
  • Молочні продукти – в цей період не можна пити молоко, кефір, йогурт. Також не можна їсти сир, вершки, молозиво, молочні десерти.
  • Яйця – будь-які яйця повністю виключаються з пісного раціону. Страви з яйцями (омлети, яєчня, випічка на яйцях) також не дозволяються.
  • Алкоголь – під час посту важливо утримуватися від шкідливих звичок, тому вживання алкогольних напоїв забороняється. У помірних кількостях дозволяється вживання вина (як правило, червоного) у Благовіщення та Вербну неділю, а також у вихідні дні.

Графік харчування по днях під час Великого посту

  • Понеділок, 3 березня (Чистий понеділок): Сухоїдіння. Повне утримання від вареної їжі та олії. Дозволено лише хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи. Бажано утриматися від їжі до вечора.
  • Вівторок, 4 березня: Сухоїдіння. Аналогічно Чистому понеділку.
  • Середа, 5 березня: Сухоїдіння.
  • Четвер, 6 березня: Сухоїдіння.
  • П'ятниця, 7 березня: Сухоїдіння.
  • Субота, 8 березня: Гаряча їжа з олією. Дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби, рагу, пісний борщ) з додаванням рослинної олії. Дозволено вино (помірно).
  • Неділя, 9 березня (Торжество Православ'я): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.
  • Понеділок, 10 березня: Сухоїдіння.
  • Вівторок, 11 березня: Гаряча їжа без олії. Дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) без додавання олії.
  • Середа, 12 березня: Сухоїдіння.
  • Четвер, 13 березня: Гаряча їжа без олії.
  • П'ятниця, 14 березня: Сухоїдіння.
  • Субота, 15 березня: Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно).
  • Неділя, 16 березня (свт. Григорія Палами): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.
  • Понеділок, 17 березня: Сухоїдіння.
  • Вівторок, 18 березня: Гаряча їжа без олії.
  • Середа, 19 березня: Сухоїдіння.
  • Четвер, 20 березня: Гаряча їжа без олії.
  • П'ятниця, 21 березня: Сухоїдіння.
  • Субота, 22 березня: Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно).
  • Неділя, 23 березня (Хрестопоклонна): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.
  • Понеділок, 24 березня: Сухоїдіння.
  • Вівторок, 25 березня: Гаряча їжа без олії.
  • Середа, 26 березня: Сухоїдіння.
  • Четвер, 27 березня: Гаряча їжа без олії.
  • П'ятниця, 28 березня: Сухоїдіння.
  • Субота, 29 березня (свт. Іоанна Ліствичника): Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно).
  • Неділя, 30 березня (прп. Іоанна Ліствичника): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.
  • Понеділок, 31 березня: Сухоїдіння.
  • Вівторок, 1 квітня: Гаряча їжа без олії.
  • Середа, 2 квітня: Сухоїдіння.
  • Четвер, 3 квітня: Гаряча їжа без олії.
  • П'ятниця, 4 квітня (Похвала Пресвятої Богородиці (Субота Акафіста)): Гаряча їжа без олії. (Зазвичай в Суботу Акафіста дозволяється олія, але оскільки це 5-та п'ятниця Великого посту - сухоїдіння).
  • Субота, 5 квітня (Похвала Пресвятої Богородиці (Субота Акафіста)): Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно).
  • Неділя, 6 квітня (прп. Марії Єгипетської): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.
  • Понеділок, 7 квітня: Гаряча їжа без олії. (Зазвичай в Благовіщення піст послаблюється для риби, але якщо Благовіщення припадає на понеділок - тоді дозволено гарячу їжу без олії, а риба - на Благовіщення).
  • Вівторок, 8 квітня: Гаряча їжа без олії.
  • Середа, 9 квітня: Сухоїдіння.
  • Четвер, 10 квітня: Гаряча їжа без олії.
  • П'ятниця, 11 квітня: Сухоїдіння.
  • Субота, 12 квітня (Лазарева субота): Гаряча їжа з олією. Рибна ікра. Дозволено вино (помірно). Риба - не дозволена, тільки ікра.
  • Неділя, 13 квітня (Вербна неділя - Вхід Господній в Єрусалим): Риба (запечена, юшка, рибні пироги тощо). Дозволено гарячу їжу з олією та вино (помірно).
  • Понеділок, 14 квітня (Великий Понеділок): Сухоїдіння.
  • Вівторок, 15 квітня (Великий Вівторок): Сухоїдіння.
  • Середа, 16 квітня (Велика Середа): Сухоїдіння.
  • Четвер, 17 квітня (Великий Четвер - Чистий Четвер): Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно).
  • П'ятниця, 18 квітня (Велика П'ятниця - Страсна П'ятниця): Повне утримання від їжі (або сухоїдіння для немічних). Для тих, хто не може повністю утриматися від їжі, дозволяється сухоїдіння. Бажано утриматися від їжі до винесення Плащаниці (зазвичай після вечірні).
  • Субота, 19 квітня (Велика Субота): Сухоїдіння. Бажано утриматися від їжі до початку Великодньої служби.
  • Великдень, 20 квітня: Розговіння. Закінчення Великого посту. Дозволяється вся їжа.
Джерело матеріала
loader
loader