Стало відомо, кому категорично заборонено їсти зефір
Стало відомо, кому категорично заборонено їсти зефір

Стало відомо, кому категорично заборонено їсти зефір

Користь зефіру – це однозначно гарний настрій. Однак не варто забувати, що на першому місці у складі цукор — це означає, що саме цього інгредієнта в зефірі найбільше. Зазвичай також додають патоку, яєчний білок, цукрову пудру. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Інші обов’язкові складники — агар-агар або пектин, лимонна кислота чи інший регулятор кислотності, а також ароматизатори та барвники. Для кольору та аромату можуть використовувати штучні або природні доповнювачі, як-от сік ягід або фруктів. Часом у складі є яблучне пюре.

Калорійність зефіру на 100 г коливається в межах 300–380 ккал залежно від виду та виробника. Щоб розібратися, чи корисно їсти зефір, варто знати, що організм отримує з цими калоріями. 

Звичайний зефір без наповнювачів містить:

  • 300 калорій
  • 72 г вуглеводів, 68 г з яких — це цукор
  • 1 г білків
  • 0,3 г жирів
  • 1 г харчових волокон

За ДСТУ, справжній та якісний зефір можна зберігати не більше двох місяців, проте на полицях магазинів безліч таких смаколиків, які нібито можна їсти аж до шести місяців після дати виготовлення.

Нерідко виробники пишуть, що їх зефір можна давати дітям, бо він нібито без консервантів. Проте у складі смаколику часто можна знайти цитрат натрію (е331). Ця добавка спричиняє залежність, від неї зростає тиск, у людей з’являються алергія, нудота, діарея, головні болі, втрата апетиту та навіть невралгічні розлади. Такі смаколики точно не варто давати дітям.

Класична рецептура зефіру передбачає наявність ягідного і фруктового пюре. У процесі приготування ласощі піддаються термічній обробці, тому значна частина вітамінів, що міститься в ягодах і фруктах, руйнується.

Рівень цукру здорової людини постійно коливається, і фахівці стверджують, що вживання зефіру найбільш корисно в період 16-18 годин вечора, оскільки саме в цей час рівень глюкози в крові знижується. Але все-таки людям, що страждають на діабет, краще утриматися від його вживання.

З тієї ж причини надмірне вживання зефіру може привезти до ожиріння. Зефір в шоколадній глазурі або кокосовій стружці – теж індикатор зайвого вмісту цукру і навіть потенційний алерген.



Джерело матеріала
loader