/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F329ebb3c318a01b87c709c8b3162f6ab.jpg)
Українські науковці планують виводити нові сорти коріандру
Українські науковці мають намір до кінця десятиліття розпочати наукову роботу, яка дасть поштовх селекції коріандру.
Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук Віталій Іщенко в інтерв’ю «Укрінформу».
«На сьогодні селекція еспарцету й коріандру в нас призупинена, оскільки багато досліджень, і не завжди все вдається робити одночасно. Але ми підтримуємо насінництво цих культур, оскільки це наша інтелектуальна власність», — сказав він.
Науковець зауважив, що еспарцет — цікава культура для кормовиробництва. У степовій зоні його використовують для виготовлення сіна. Крім того, ця бобова культура збагачує ґрунт азотом, тому еспарцет — хороший попередник для озимих зернових культур.
«Щодо коріандру, то його використання ширше. Ми створили сорт Оксаніт, який вже не один десяток років у виробництві, і його ще ніхто не зміг витіснити в нашій степовій зоні. Крім того, у нас був напрацьований селекційний матеріал, який ми зберегли, і тепер плануємо відновити цей напрям. Проводимо комплексні дослідження з очікуванням, що ця культура займе достойні площі, оскільки на неї є досить великий попит. Коріандр — експортний, до того ж дефіцитний для виробництва. Його використовують у харчовій, медичній, косметичній, парфумерній галузях», — поділився Віталій Іщенко.
І додав, що на 2026-2030 роки запланована наукова робота, відновляться повноцінні комплексні дослідження цієї культури. Йдеться про вивчення біологічних основ, розроблення нових методів і методик для підвищення жаро-, посухостійкості культури, адаптивності до умов вирощування.
«Думаю, що на основі цих комплексних досліджень нам вдасться створити із селекційного матеріалу нові сорти, які будуть цінними для наших аграріїв.
Тобто це — універсальна культура, яка при цьому для зони степу є досить жаро-, посухостійкою. У нас придбали насіннєвий матеріал коріандру і Одещина, і Миколаївщина, і Харківщина, і Київщина», — підсумував він.

