Коли і як правильно обрізати виноград навесні: усі тонкощі процесу
Коли і як правильно обрізати виноград навесні: усі тонкощі процесу

Коли і як правильно обрізати виноград навесні: усі тонкощі процесу

Весняна обрізка - запорука здорового і плодоносного виноградника.

Ви дізнаєтеся:

Весняна обрізка винограду - важливий етап догляду за лозою, який впливає на врожайність і здоров'я куща. Багато виноградарів-початківців ставлять собі питання: коли і як правильно обрізати виноград навесні, які гілки видаляти, скільки рукавів залишати і якої довжини має бути лоза.

Коли і як правильно обрізати виноград навесні?

Весняна обрізка проводиться, коли температура повітря стабільно тримається вище +5°C. Це важливо, щоб рослина не постраждала від поворотних заморозків, пишуть експерти з Аптеки садівника. Під час обрізки слід робити надріз таким чином, щоб сік стікав з протилежного боку бруньки.

Які гілки обрізати у винограду?

Видаляють:

Залишають:

Якої довжини залишати лозу винограду?

Довжина лози не повинна перевищувати 180 см. Кількість залишених бруньок залежить від товщини пагона: якщо лоза 5 мм - залишають 5 бруньок, якщо 12 мм - 12-13 бруньок.

Скільки рукавів залишати на винограді?

При формуванні куща важливо враховувати сорт і кліматичні умови:

На безштамбових кущах, які вкривають на зиму, зазвичай залишають 2-4 рукави.

У штамбових кущів, які не вимагають укриття, формування триває 5-6 років, після чого залишають 5-6 основних рукавів.

Що таке "Аптека садівника"?

ТМ "Аптека садівника" з'явилася 2008 р. Її "батьком" є відома українська компанія Укравіт Сайенс Парк, яка понад 20 років виробляє продукцію для аграрних підприємств - препарати, що забезпечують максимальний захист сільськогосподарських культур від комплексу шкідників (комах, кліщів, гризунів), збудників хвороб рослин, а також бур'янів.

ТМ "Аптека садівника" створена спеціально для садівників і городників для захисту культур від шкідників, хвороб і бур'янів.

Джерело матеріала
loader