/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fbb4b0f9d0d24e12822ddcc817898c5f7.jpg)
Ягоди для міцних судин: природні суперфуди, які працюють краще за таблетки
Сильні та еластичні судини – це запорука гарного самопочуття, молодості та енергії.
Але мало хто знає, що допомогти нашій кровоносній системі можуть звичайні ягоди, які легко знайти у природі чи магазині. Давайте розберемося які саме!
Шипшина - природний еліксир для серця
Ці червоні ягоди недаремно називають «вітамінною бомбою». У них міститься рекордна кількість вітаміну С, який допомагає зміцнювати судинні стінки, знижуючи ризик їх крихкості та ламкості. А ще шипшина сприяє очищенню крові та покращує роботу серця. Бажаєте отримати максимум користі? Заварюйте плоди шипшини в термосі – так усі вітаміни збережуться!
Смородина – щит від варикозу
Чорна смородина – справжній чемпіон із вмісту антоціанів та вітамінів групи В. Ці речовини підвищують міцність судин та вен, зменшуючи ймовірність появи варикозу та судинних зірочок. Крім того, смородина допомагає крові вільно циркулювати, що знижує навантаження на серце.
Чорноплідна горобина - порятунок від тромбів
Ця ягода містить унікальний тандем вітамінів: аскорбінову кислоту (С) та рутин (Р). Разом вони зміцнюють капіляри, роблять судинні стінки менш проникними та захищають від утворення тромбів. Чорноплід також знижує тиск, тому її часто рекомендують гіпертонікам.
Обліпиха - еластичність і молодість судин
Помаранчеві ягоди обліпихи багаті на вітаміни Р і К, які покращують циркуляцію крові, роблять судини еластичними і запобігають їх крихкості. Вони також сприяють виведенню поганого холестерину, захищаючи від атеросклерозу.
Як включити ці ягоди до раціону?
➤ Заварюйте шипшину в чай або робіть компот.
➤ Додайте смородину до смузі або заморожуйте на зиму.
➤ Вживайте чорноплідну горобину у свіжому вигляді або у вигляді варення.
➤ Робіть масло обліпихи і додайте його в салати.
Раніше ми повідомляли, як зупинити шлункові проблеми без пігулок: чорний перець проти проносу, гвоздика від спазмів .
