Чому не можна їсти картоплю, яка вже сильно проросла
Чому не можна їсти картоплю, яка вже сильно проросла

Чому не можна їсти картоплю, яка вже сильно проросла

Картопля з великою кількістю паростків є небезпечною для вживання в їжу.У цьому переконують лікарі-гастроентерологи, пише ukr.media.Картопля, що належить до сімейства пасльонових, у нормі містить невелику кількість рослинного алкалоїду соланіну. Надлишок соланіну розпізнається організмом як отрута і призводить до різних розладів — від діареї та нудоти до порушень свідомості. Тому вживати в їжу бульби, які містять велику кількість великих (більше ніж 3 см) паростків, не тільки не корисно, а й небезпечно, попередили експерти.Вони додали, що картопля з маленькими паростками нешкідлива, проте позеленілі частини та самі паростки необхідно зрізати.Інші пророслі овочі, за словами гастроентерологів, для здоров'я не є небезпечними.Однак тут важливо зазначити, що корисні властивості "залежалого" овоча вже не настільки виражені, як у свіжого, але не є шкідливими, попередили лікарі.При цьому проросла цибуля може бути навіть корисною.Цікаво, що в "виростах" цибулі, яка довго зберігається, міститься багато рослинного білка, що може бути актуально для людей, які пропагують веганство. Така цибуля зовсім не отруйна і не втрачає своїх корисних властивостей, як і її "родич" часник, який теж можна вживати в їжу в пророслому вигляді, підсумували фахівці.

Джерело матеріала
loader
loader