Ціни на апельсиновий сік різко впали з рекордно високих значень: причини
Ціни на апельсиновий сік різко впали з рекордно високих значень: причини

Ціни на апельсиновий сік різко впали з рекордно високих значень: причини

Ціни на апельсиновий сік різко впали з рекордно високих значень: причини

Галузь, за словами експертів, перебуває у кризі.

Ф'ючерси на апельсиновий сік впали на тлі падіння попиту на улюблений сніданковий напій: споживачі не бажають купувати спершу дорогий, а тепер і гіркий сік, пише Financial Times.

Ф'ючерси на концентрований апельсиновий сік, що торгуються на Intercontinental Exchange у Нью-Йорку, з початку року впали вдвічі: з 5,26 долара за фунт у січні до менш, ніж 2,50 долара за останні тижні.  

Зниження знаменує собою різкий розворот у порівнянні з минулим роком, під час якого ф’ючерси на апельсиновий сік різко зросли до рекордних значень через сильну посуху та хвороби сільськогосподарських культур, які знизили врожайність у Бразилії, яка є найбільшим світовим експортером.

«Попит різко впав через стрімке зростання цін. Апельсиновий сік дуже повільно продається з полиць супермаркетів», –  говорить Гаррі Кемпбелл, аналітик Expana.  

Він додав, що один європейський виробник сказав йому, що коли вони доставляють свій апельсиновий сік у супермаркет, «вони доставляють його разом із ганчіркою для протирання пилу, яким він вкривається на полицях». 


Водночас, споживачі збентежені не лише вищими цінами в результаті скорочення пропозиції, але й нижчою якістю соку. Уражені хворобами дерева дають гіркі плоди, і дефіцит змусив переробників бути менш перебірливими і водночас ще більше знизити попит. 

Причиною погіршення смаку є відсутність запасів якісних фруктів, з додаванням яких долається відмінність у смаках.

Зазвичай виробники можуть подолати відмінності в смаках від одного сезону до іншого, змішуючи запаси замороженого апельсинового соку — який має дворічний термін придатності — з попереднього сезону з новим урожаєм. Але три роки поспіль дефіциту сировини призвели до виснаження запасів. 

Бразильський Центр передових досліджень прикладної економіки (CEPEA) цього місяця заявив, що співвідношення цукру та кислоти в апельсинах впало нижче оптимального рівня для подрібнення, що погіршило якість соку. Крім того, на смак кінцевого продукту вплинув інадлишок лімоніну — гіркої сполуки, що утворюється в результаті нерегулярного збирання.

За даними CEPEA, підвищена гіркота зменшила привабливість бразильського апельсинового соку, особливо на ключових ринках, таких як США та ЄС.  

Окрім падіння попиту, очікування більшого врожаю апельсинів у Бразилії збили ціни на майбутній сезон, який розпочнеться в липні.  За оцінками експертів, завдяки збільшенню кількості опадів цього року, в найближчий сезон Бразилія збере на 20% більше апельсинів, ніж торік.

Однак  аналітики вважають, що навіть за умови падіння цін попит навряд чи швидко відновиться.  Багато роздрібних торговців, включаючи супермаркети, залишаються зв’язаними контрактами, укладеними під час стрибка цін. У результаті, хоча ціна ф’ючерсів на апельсиновий сік впала, роздрібні ціни залишаються високими.  «Роздрібні продавці досі мають дотримуватися таких вищих цін, тому їхні роздрібні ціни не впали», — сказав Кемпбелл. 

Ця ситуація перешкоджає будь-якому негайному полегшенню для споживачів і тримає попит на низькому рівні, оскільки ціни на полицях залишаються вищими за поточну ринкову вартість. Для галузі, додав він, ситуація жахлива.

Раніше повідомлялося, що через глобальне потепління, що призведе до критичного скорочення територій у Латинській Америці та Карибському басейні, світ може очікувати дефіцит бананів.

Джерело матеріала
loader