/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fa8b57fb8134a1dd87536d2982736cbcb.jpg)
Запаси скумбрії в світі закінчуються: дієтологи назвали основні альтернативи цій популярній рибі
Фахівці б’ють на сполох: запаси скумбрії стрімко зменшуються і вже наближаються до критичної межі.
У довіднику Good Fish Guide її більше не вважають стабільним варіантом для споживання, повідомляють в The Guardian.
Представники Товариства охорони моря (MCS) наголошують, що через надмірний вилов, зокрема в Норвегії та Великій Британії, людям варто обирати більш відповідальну альтернативу — наприклад, оселедець.
Щороку Товариство охорони моря (MCS) публікує оновлений посібник Good Fish Guide, який оцінює різні види риби за ступенем їхнього вилову та впливу на довкілля.
Колись численна й відносно стабільна північно-східна атлантична скумбрія за останні чотири роки почала стрімко втрачати свої позиції — її вилов перевищує допустимі межі в середньому на 23%.
"Скумбрія перебуває під надзвичайно сильним тиском через інтенсивний вилов у різних країнах, і її чисельність стрімко зменшується — скоро популяція вже не зможе самостійно відновлюватись.
Ми бачимо тривалу тенденцію до зниження, і риба наближається до критичної межі.
Потрібні термінові кроки: уряд Великої Британії має об’єднати зусилля з іншими державами, щоб встановити квоти на вилов відповідно до наукових рекомендацій", — заявила менеджерка довідника Good Fish Guide з MCS Еліс Мур.
Чим можна замінити скумбрію.
Посібник Good Fish Guide пропонує зручну систему орієнтації для споживачів і бізнесу: кольорову шкалу та бальну оцінку від 1 до 5.
Зелений колір (бали 1 або 2) сигналізує, що риба виловлюється стабільно й без шкоди для популяції.
Жовтий (оцінки 3 або 4) свідчить про потребу в покращенні методів вилову.
А червоний колір (оцінка 5) — це тривожний сигнал, який закликає уникати як споживання, так і вилову цього виду.
Для супермаркетів і закладів громадського харчування рекомендовані лише ті види риб, які мають оцінку від 1 до 3.
Благодійна організація радить замінити скумбрію більш сталими варіантами — зокрема, оселедцем, виловленим у Північному морі та східному каналі, а також сардинами з Корнуолла.
Крім того, у MCS рекомендують споживати мідії, оскільки їх вирощування не шкодить ні океанам, ні екосистемам загалом.
Також експерти нагадують, що так звані "морські делікатеси великої п’ятірки" — тріска, пікша, лосось, тунець і креветки — перебувають на межі допустимого вилову.
Натомість варто звернути увагу на менш популярні, але екологічно безпечні альтернативи, як-от хек і морська капуста — їхні запаси залишаються стабільними.

