Заморозки загальмували розвиток посівів, значних пошкоджень не спостерігається
Заморозки загальмували розвиток посівів, значних пошкоджень не спостерігається

Заморозки загальмували розвиток посівів, значних пошкоджень не спостерігається

Заморозки загальмували розвиток посівів, значних пошкоджень не спостерігається

Заморозки, які фіксували в Україні з 7 по 11 квітня, вплинули на стан посівів озимих культур, початковий ріст ранніх ярих зернових і зернобобових культур та стан плодових культур.

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики.

За даними Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, різке зниження температури до +6-9°С в денні години, а в ночі — до 1-4°С загальмували ростові процеси як в озимих, так і ярих культур.

«Після короткочасних приморозків рослини всіх озимих культур життєздатні, загибелі не спостерігається. Проте місцями приморозки 4°С і нижче можуть призвести до розтріскування стебла у гібридів ріпаку озимого, які випереджали за ростом стебла інші гібриди та сорти, а у пшениці озимої у фазі трубкування — до зменшення числа зерен у колосі. На таких посівах слід проводити постійний моніторинг, щоб виявити пошкодження від приморозків і вносити корективи в догляд за ними (застосування препаратів)», — зазначають фахівці.

За даними науковців Інституту землеробства НААН, у центральній частині Лісостепу на сходах ранніх ярих зернових культур (посів 27.03.) подекуди спостерігається антоціанове забарвлення як захисна реакція на зниження температури. На більш ранніх посівах можливе пошкодження листя, проте вузол кущення (на глибині 2,5-3 см) зберігається, і після підвищення температури рослини відростають і продовжують вегетацію. Тому короткочасне зниження температури повітря, яке відбулося 7-9 квітня, не повинно мати негативного впливу на продуктивність цих культур.

За даними науковців Інституту сільського господарства Полісся НААН, в умовах Житомирської області озимі зернові культури знаходяться здебільшого в фазі переходу від кущення до виходу в трубку.

«Зниження температур зумовило призупинення ростових процесів. Візуально відмічено незначне пошкодження кінчиків листків... Значного негативного впливу заморозків на стан озимих зернових не відзначено. Потенційним наслідком для них може бути менша кількість добре розвинених колосків у колосі... Більшість рослин ярих культур, які були рано посіяні, ще не показали свої сходи на поверхню, тому й обмороження не отримали. Сходи, які з’явились на поверхні, — підморожені. В цілому стан посівів озимих і ярих зернових культур в основному задовільний.

Джерело матеріала
loader