/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F41b940140185068e6fd2c4d616d2f438.jpg)
Великдень в Україні: скільки цього року коштує зібрати кошик
Великодній кошик в Україні цього року хдорожчав на 10–15%.
Утім, аналітики кажуть, що зростання цін — у межах норми, якщо порівнювати з минулим і позаминулим роками.
Звісно, ціни залежать від уподобань господинь, але традиційний набір з умовних 10 продуктів, які аналітики беруть за приклад, і здорожчав, і здешевшав.
Про це йдеться у сюжеті кореспондента ТСН Сергія Моргуна.
Зінаїда Ганич випікає хліб на хлібзаводі вже 46 років.
Це її перша і єдина робота.
Каже, завжди працювала з любов’ю, тож їхні паски не менш смачні й запашні, ніж домашні.
Цьогоріч тут розраховують спекти та розвезти по Україні близько 600 тисяч великодніх виробів.
«Це від звичних святкових пасок, традиційних, і до кексу „Президентський“ вагою 5 кілограмів.
Вага наших виробів варіюватиметься від 300 грамів і, повторюся, до 5 кілограмів.
Асортимент дуже широкий, цікавий.
Звісно, є лідери продажів, які всі знають і люблять, це паска „Сирна“, це паска „Червона калина“», — каже директорка товариства з обмеженою відповідальністю «Столичний пекарний дім» Юлія Дученко.
Ціни залежать від ваги — від 115 до 700 грн за паску.
«Президентська» з індивідуальним оздобленням і вагою у 5 кілограмів — понад 3 тисячі гривень.
Якщо порівнювати з минулим роком, паски здорожчали на третину — через воєнні дії, інфляцію, сезонне зростання цін і логістику.
Або й через інші причини, залежно від продукту, як-от яйця для крашанок, домашні.
Але ціна прийнятна — 7 гривень за штуку, каже продавчиня і нагадує — торік було 8–9.
Це на ринку в Івано-Франківську.
Дешевше хіба фабричні, кажуть продавці.
Доволі різна ціна яєць і в Києві.
Від 5 грн за штуку до 7, і це, кажуть продавці, яйце на 40 копійок дешевше порівняно з зимою.
Та до Великодня люди купують їх, подекуди не дивлячись на ціни.
Більше уваги до цін у покупців у м’ясному відділі.
В середньому від попереднього свята продукція здорожчала на 20%, і це по всій країні.
Більше може коштувати щось виняткове, від окремих виробників або, як кажуть у народі, «з вибриками».
Лише сало скільки було, стільки й залишилося, в середньому до 230–240 гривень за кіло.
В Одесі в «молочці» рекордсменом є масло, яке здорожчало на 50–70%.
Щодо решти, скажімо, твердих сирів — тут цифра менше, десь виросла на 5%, а десь на 20%, кажуть одеські продавці.
За підрахунком Інституту аграрної економіки, який уже років 20 складає індекс великоднього кошика, цьогоріч він стане на 200 гривень більше, ніж торішній — 1 633 грн.
Це якщо рахувати 10 найпоширеніших продуктів, які українці кладуть до кошика, не рахуючи вина.
«Ми включаємо 10 продуктів.
Це сама паска, 10 яєць і по пів кілограма домашньої ковбаси, буженини, вершкового масла, твердого сиру, м’якого сиру, ще сало, ну і хрону баночка та пачка солі», — каже Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

