Великдень в Україні: скільки цього року коштує зібрати кошик
Великдень в Україні: скільки цього року коштує зібрати кошик

Великдень в Україні: скільки цього року коштує зібрати кошик

Великодній кошик в Україні цього року хдорожчав на 10–15%.

Утім, аналітики кажуть, що зростання цін — у межах норми, якщо порівнювати з минулим і позаминулим роками.

Звісно, ціни залежать від уподобань господинь, але традиційний набір з умовних 10 продуктів, які аналітики беруть за приклад, і здорожчав, і здешевшав.

Про це йдеться у сюжеті кореспондента ТСН Сергія Моргуна.

Зінаїда Ганич випікає хліб на хлібзаводі вже 46 років.

Це її перша і єдина робота.

Каже, завжди працювала з любов’ю, тож їхні паски не менш смачні й запашні, ніж домашні.

Цьогоріч тут розраховують спекти та розвезти по Україні близько 600 тисяч великодніх виробів.

«Це від звичних святкових пасок, традиційних, і до кексу „Президентський“ вагою 5 кілограмів.

Вага наших виробів варіюватиметься від 300 грамів і, повторюся, до 5 кілограмів.

Асортимент дуже широкий, цікавий.

Звісно, є лідери продажів, які всі знають і люблять, це паска „Сирна“, це паска „Червона калина“», — каже директорка товариства з обмеженою відповідальністю «Столичний пекарний дім» Юлія Дученко.

Ціни залежать від ваги — від 115 до 700 грн за паску.

«Президентська» з індивідуальним оздобленням і вагою у 5 кілограмів — понад 3 тисячі гривень.

Якщо порівнювати з минулим роком, паски здорожчали на третину — через воєнні дії, інфляцію, сезонне зростання цін і логістику.

Або й через інші причини, залежно від продукту, як-от яйця для крашанок, домашні.

Але ціна прийнятна — 7 гривень за штуку, каже продавчиня і нагадує — торік було 8–9.

Це на ринку в Івано-Франківську.

Дешевше хіба фабричні, кажуть продавці.

Доволі різна ціна яєць і в Києві.

Від 5 грн за штуку до 7, і це, кажуть продавці, яйце на 40 копійок дешевше порівняно з зимою.

Та до Великодня люди купують їх, подекуди не дивлячись на ціни.

Більше уваги до цін у покупців у м’ясному відділі.

В середньому від попереднього свята продукція здорожчала на 20%, і це по всій країні.

Більше може коштувати щось виняткове, від окремих виробників або, як кажуть у народі, «з вибриками».

Лише сало скільки було, стільки й залишилося, в середньому до 230–240 гривень за кіло.

В Одесі в «молочці» рекордсменом є масло, яке здорожчало на 50–70%.

Щодо решти, скажімо, твердих сирів — тут цифра менше, десь виросла на 5%, а десь на 20%, кажуть одеські продавці.

За підрахунком Інституту аграрної економіки, який уже років 20 складає індекс великоднього кошика, цьогоріч він стане на 200 гривень більше, ніж торішній — 1 633 грн.

Це якщо рахувати 10 найпоширеніших продуктів, які українці кладуть до кошика, не рахуючи вина.

«Ми включаємо 10 продуктів.

Це сама паска, 10 яєць і по пів кілограма домашньої ковбаси, буженини, вершкового масла, твердого сиру, м’якого сиру, ще сало, ну і хрону баночка та пачка солі», — каже Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Джерело матеріала
loader
loader