/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fd16947a190965d1d6546933d2a112f7a.jpg)
Руками чи ножем і виделкою: як їсти паску згідно з етикетом
Ви дізнаєтеся:
Паска - це головна прикраса святкового великоднього столу. Але чи знаєте ви як правильно їсти цю страву, згідно з правилами етикету?
Якщо вам цікаво, як зробити ідеальну глазур на паску, щоб вона добре трималася, читайте матеріал:2 варіанти, як легко зробити глазур на паски: не обсипатиметься та не липне до рук.
Як правильно подавати паску до столу
Паску подають особливим чином. Її ставлять у центрі столу, розміщуючи на красивій тарілці або підставці.
Глава сім'ї або господар будинку робить перший розріз - це і буде знаком для початку святкової трапези.
Кожен гість отримує свій шматочок. Їсти паску можна з медом, варенням або вершковим маслом.
Як їсти паску згідно з етикетом
Паску розрізають за допомогою ножа.
За допомогою ножа і виделки (можна допомогти собі й руками) шматок кладуть на свою тарілку.
Паску ніколи не їдять приборами. Оскільки цей святковий хліб символізує плоть, його не можна різати.
Таким чином, паску відламують по шматочку та їдять руками, як і хліб.
Як правило, верхню скоринку з глазур'ю з'їдають в останню чергу.
До речі, експерти радять не різати паску зверху донизу і не розрізати верхівку. Краще різати паску поперек. Відрізавши потрібну кількість скибок, її знову накривають верхівкою, яка продовжуватиме захищати м'якушку доти, доки її не буде повністю з'їдено. Паска, прикрита "шапочкою", довше не зачерствіє.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F9dd738869ff8c7f5dc36a03442015703.jpg)
Як правильно подавати сирну паску
Сирну паску готують у формі усіченої піраміди, яка символізує Гроб Господній або Голгофу. Зазвичай її прикрашають хрестом, літерами "ХВ" (Христос Воскрес), цукатами, горіхами, родзинками.
Якщо сирну паску подають у невеликих порційних креманках, то її прийнято їсти ложкою.
Якщо десерт ставлять на стіл на окремій тарілці, то її розрізають на невеликі порції, використовуючи ніж із тонким лезом, а потім її їдять ножем і виделкою.
Як згідно з етикетом їсти яйце
Великоднє яйце беруть рукою і тильною частиною ножа обстукують шкаралупу.
Потім руками шкаралупу очищають і кладуть на край своєї тарілки.
Ножем яйце розрізають навпіл та їдять за допомогою ножа ти виделки.
Раніше Главред писав, як зробити золотисті яйця на Великдень: 2 найпростіших способи за 15 хвилин.
Вам також може бути цікаво:
Паска та "кулич" - у чому різниця
Паска - це великодній хліб в українській, білоруській та південноросійській кухнях. Це дріжджовий здобний хліб циліндричної форми. Він випікається на Великдень, прикрашається глазур'ю та кольоровою посипкою. Паска символізує Воскресіння Христа. Її традиційно освячують у церкві, а потім подають до столу з великодніми яйцями.
У центрі та на півночі Росії використовують слово "кулич", а паскою називають страву з сиру у вигляді усіченої пірамідки. Її не печуть, а формують у спеціальній формі (пірамідальній), що символізує Гроб Господній. На боках форми часто видавлені літери "ХВ" (Христос Воскрес).

