/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F5c907b7a2c130a53cbd4924397de1600.jpg)
В Україні випробовується новий сорт чіа: виробник розповів про особливості вирощування культури
В Україні випробовується новий сорт чіа: виробник розповів про особливості вирощування культури
Тенденція поширення суперфудів набирає більших обертів на українському ринку. Актуальність цієї ніші зумовлюється попитом на органічне та здорове харчування серед споживачів. Зокрема, корисні властивості культур цієї групи позиціонують продукцію не лише як харчову, а й як оздоровчу.
Деталями вирощування та збуту чіа з AgroPortal.ua поділився власник ФГ Amarant Bio Юрій Миргород.
«Наша родина відкрила для себе насіння чіа більше 10 років тому, й сьогодні ми продовжуємо його вживати. Самостійно вирощувати цей суперфуд почали у 2020 році», — розповідає Юрій Миргород.
Зараз споживачі все частіше надають перевагу здоровому харчуванню, тому вживання чіа набуває дедалі більшої популярності. Його головною перевагою є високий вміст амінокислот Омега-3. До прикладу, одна столова ложка насіння забезпечує 110% добової норми. Крім того, насіння також містить значну кількість білків, вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів. Тому в нові види суперфудів виробники дедалі частіше додають насіння чіа.
За даними Volza.com, останні 10 років спостерігається стійка тенденція щорічного збільшення на 5-10% імпорту насіння чіа країнами Європи з країн його традиційного вирощування. Наприклад, у період із березня 2023 року по лютий 2024-го до України було імпортовано 58 партій насіння чіа.
Традиційно чіа вирощують у Латинській Америці (Мексика, Аргентина, Болівія, Парагвай), збираючи урожай 500-1500 кг/га. Ці країни є історичною батьківщиною культури і мають клімат, що відповідає її потребам.

