Маргарин – корисний чи шкідливий: з чого його роблять і як не нашкодити здоров’ю
Маргарин – корисний чи шкідливий: з чого його роблять і як не нашкодити здоров’ю

Маргарин – корисний чи шкідливий: з чого його роблять і як не нашкодити здоров’ю

Не усі знають, що маргарин може бути також корисним. Але для того, щоб не нашкодити своєму здоров’ю, потрібно обирати лише певні види цього продукту.

Ви дізнаєтеся:

Маргарин є одним із найбільш суперечливих продуктів харчування. Переважно ми звикли думати, що такий продукт є шкідливим для здоров’я, тому його потрібно або уникати, або вживати якомога менше. Але виявляється, що не все так однозначно.

Експерти національного проєкту Virobnik.ua розповіли у сюжеті "24 каналу", що входить до складу маргарину, і яку користь та яку шкоду для організму він приносить.

Навколо маргарину навіть з’явилися різні міфи. Наприклад, іноді можна почути таку тезу, що маргарин нібито роблять із нафти. Насправді це неправда, а просто міф.

"Хороший і поганий маргарин. Навколо нас існує безліч міфів про харчування. Деякі з них є наслідком неякісних досліджень, а інші можуть просто спиратись на застарілу інформацію. Хороший приклад маргарин. Вважається, що він є дешевим і дуже шкідливим замінником масла, але в той же час його рекомендують для збалансованого харчування як дієтичну, корисну для серця заміну масла", – йдеться у сюжеті.

Експерти проєкту Virobnik.ua зазначили, що маргарин – це продукт на основі різних рослинних масел – соняшникового, пальмового, соєвого, оливкового, арахісового, а також води, емульгаторів і ароматизаторів. Його широко використовують в якості твердого жиру для приготування різноманітних страв і випічки.

Яка користь для здоров'я від маргарину? Користь маргарину напряму залежить від того, які рослинні масла він містить і як обробляється. Наприклад, маргарин на соєвому маслі може містити приблизно 20% поліненасичених жирів. Ці жири вважаються корисними для здоров'я серця у порівнянні із насиченими жирами, що містяться у вершковому маслі. Також такий продукт може містити корисні сполуки. Деякі якісні маргарини збагачені сполуками фітостеринами, що можуть допомогти знизити поганий холестерин, шкідливий для здоров'я серця.

Яка шкода для здоров’я від маргарину? Він може містити трансжири. На відміну від вершкового масла, рослинні масла не тверднуть при кімнатній температурі. Щоб зробити їх твердими складовими маргарину, їх структуру змінюють хімічним шляхом завдяки процесу гідрогенізації. При високій температурі і під високим тиском на олію впливають газоподібним воднем і металевим каталізатором. Процес гідрогенізації перетворює частину ненасиченого жиру в насичений, який залишається твердим при кімнатній температурі, а також збільшує термін зберігання продукту.

"На жаль, як побічний ефект утворюються трансжири. У зв'язку з тим, що високе споживання промислових трансжирів пов'язане з підвищеним ризиком хронічних захворювань, органи охорони здоров'я рекомендують людям обмежити їх споживання", – йдеться у відео.

Проте зазначається, що існує маргарин, що не містить трансжири. Багато виробників почали використовувати нову техніку затвердіння рослинних масел в маргарині, яка називається переетерифікація. Вона замінює деякі ненасичені жири в маслі насиченими жирами. Переетерифіковані масла вважаються безпечними для здоров'я на відміну від гідрогенізованих тому, що не містять трансжирів.

Такий маргарин має м'яку форму, продається в баночці і легко намазується. А маргарин, що містить трансжири, продається в твердих блоках і в складі має гідрогенізовані або частково гідрогенізовані олії.

Дивіться відео про те, з чого роблять маргарин:

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader